Külföldi munka

2021.05.18. 14:00

A munkavállalónak nem kerül pénzbe a külföldi munkaközvetítés

A 2021/33. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a külföldre történő munkaközvetítés ingyenes, azaz nem lehet közvetítői díjat és semmilyen más illetéket elkérni a munkavállalótól ezért a szolgáltatásért.

BN-összeállítás

Új kötelezettségeik vannak a külföldre munkaerőt közvetítő ügynökségeknek és irodáknak. A Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség felhívja a figyelmet arra, hogy a munkaközvetítő ügynökségeknek és irodáknak értesíteniük kell a felügyeletet arról, hogy külföldre közvetítenek munkaerőt legkésőbb öt munkanappal az előtt, hogy a munkavállaló elhagyná az országot. Az értesítésben szerepelnie kell a célországnak, a munkaadó cég nevének és székhelye pontos címének, a helyszín pontos címének, ahol a romániai munkavállaló dolgozni fog, az országot elhagyni készülő román vendégmunkások számának és személyazonosító adataiknak, leendő munkakörüknek, az elutazás dátumának, a megérkezés helyszínének, az utaztatás módjának és a szállító cég azonosító adatainak. Az értesítést bármilyen írott formában, tehát levélben vagy emilen is el lehet küldeni a felügyelethez. Továbbá a munkaközvetítéssel foglalkozó vállalkozások minden hónap 5-ig el kell küldjék a külföldi munkára szerződött személyek szerződéseit annak a munkafelügyelőségnek, amelynek területi illetőségi körében kifejtik tevékenységüket. A 2021/33. számú sürgősségi kormányrendelet rögzíti azt is, hogy a szezonmunkások számára az egyezmények aláírása előtt a román fél ki kell alkudja az elszállásolásra, valamint az étkezés és a romániai hazautazás költségeinek megtérítésére vonatkozó kitételeket is. A külföldi munkát vállaló személyekkel írásos munkaközvetítői szerződést kell kötni a 2000/156. számú törvény előírásainak megfelelően. A munkaközvetítő ügynökségek nem kérhetnek munkaközvetítői díjat és semmilyen illetéket a külföldre kiközvetített munkavállalóktól. Amennyiben egyszerre több mint tíz munkavállaló kiközvetítéséről van szó, akkor a közvetítő ügynökség köteles nemzetközi személyszállítás végzésére engedéllyel rendelkező szállító céggel lebonyolítani a szállítást, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy minden munkavállaló rendelkezik a szükséges dokumentumokkal ahhoz, hogy beléphessen a célországba. A 33. számú sürgősségi kormányrendelet megszegése akár 30 ezer lejes pénzbírságot is maga után vonhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában