Tudnivalók

2021.04.08. 11:52

Újabb változás a nagyváradi hulladékgyűjtési rendszerben

A változás a magánházakban lakókat érinti: azok, akik már szerződést kötöttek a RER köztisztasági vállalattal, de át szeretnének állni az újrahasznosítható hulladék kukás gyűjtésére, illetve elszállítására, ezt június 1-től kérhetik majd.

Pap István

A RER vállalat a Nagyváradon lévő 20.400 magánház közül 17.635 tulajdonosával, illetve bérlőjével kötött új hulladékszállítási szerződést, amelyben az szerepel, hogy a magánházakban lakók az újrahasznosítható hulladékot sárga zsákokban gyűjtik, melyeket a RER havonta négy alkalommal szállít el. Időközben azonban a helyi önkormányzattal és a polgárokkal történt számos egyeztetés nyomán döntés született arról, hogy a magánházban lakók az újrahasznosítható hulladékot is gyűjthessék chippel ellátott kukákban. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tegnap kiadott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy azok, akik mostanáig, azaz április 7-ig már megkötötték a szerződést a RER vállalattal, de át szeretnének állni a kukás gyűjtésre, ezt a változtatást június 1. után kérhetik a RER-től. Azoknak pedig, akik mától, április 8-tól kötnek szerződést, már a szerződéskötéskor lehetőségük van választani a zsákos vagy a kukás hulladékgyűjtés között.

Pálhegyi Zoltán, a RER Vest vállalat igazgatója lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy azért állapították meg a június 1-jei határidőt, mert a vállalat először szeretne mindenkivel szerződést kötni, azaz minden magánházat ellátni a kommunális (újra már nem hasznosítható) és a biohulladék tárolására alkalmas edényekkel, és miután ezzel végeztek, azután lesz a cégnek kapacitása arra, hogy a már megkötött szerződéseket módosítsa. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a módosítás nem kötelező, hanem a lakók maguk döntik el, hogy maradnak a zsákos hulladékgyűjtési mód mellett, vagy inkább chippel ellátott kukát akarnak. Fontos azonban tudni, hogy a RER nem ad külön kukát a magánházban lakóknak az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére, hanem a régi, a kommunális hulladék gyűjtésére használt kukára szerelik fel a chipet; ha a lakó megtartja a régi edényt a kommunális hulladék gyűjtésére, akkor vásárolnia kell egy új edényt az újrahasznosítható hulladék gyűjtésére, és erre kerül rá a chip. Pálhegyi Zoltán kifejtette, hogy egy négyfős családnak jobban megéri zsákban gyűjteni az újrahasznosítható hulladékot, a kukás változat azoknak jó, akik egyedül vannak a háztartásban, vagy csak időszakosan tartózkodnak a házban, mert ők valószínűleg négy zsáknyi mennyiségnél kevesebb újrahasznosítható hulladékot termelnek egy hónapban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában