Korrupciós ügy

2021.04.15. 07:54

Tiltakoznak a hivatásukat féltő ügyvédek

Nagyváradon is tiltakoztak szerdán az ügyvédek a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntése ellen, mely öt év börtönbüntetésre ítélte a Pál román herceget képviselő ügyvédet egy korrupciós ügyben.

Pap István

Közel száz ügyvéd vonult ki szerda délben a nagyváradi igazságügyi palota elé, így tiltakozva amiatt, hogy a Legfelsőbb Ítélő- és Semmitőszék öt év börtönbüntetésre ítélte Robert Roșu ügyvédet, aki Pál hercegnek, a román királyi család tagjának a jogi képviselője volt a Băneasa-farm néven elhíresült ügyben. A rövid, mindössze negyed órás megmozduláson a jogi képviselők talárba öltözve sorakoztak fel az igazságügyi palota épülete előtt, többen kezükben papírt tartottak, melyeken különböző üzenetek voltak olvashatók, úgy mint.: „Az ügyvéd nem lehet áruló”, „A védelemhez való jog a demokrácia alapja”, „A védelem megfélemlítése visszaéléshez vezet” stb.

A felsereglés végeztével megszólaltattuk Adrian Stancut, a Bihar Megyei Ügyvédi Kamara elnökét, aki elmondta, hogy a semmítőszék ítéletével veszélyes precedenst teremtett, amely, ha rendszerré válik, súlyosan fogja érinteni az ügyvédi hivatást, és magát a jogállamiságot sodorja majd veszélybe. „Félelmet kelt bennünk az a körülmény, hogy ügyvédeket hallgattak ki tanúként a saját ügyfeleik perében és a vallomásukat bizonyítékként használták fel, mint ahogy félelemkeltő az is, hogy bírókat hallgattak ki arról, hogy miért és hogyan hoztak meg bizonyos ítéleteket. Attól félünk, hogy holnaptól bármelyikünket megvádolhatnak, akik törvényes módon gyakoroljuk hivatásunkat és ellátjuk a jogi védelmét azoknak az ügyfeleinknek, akikkel erről szerződést kötöttünk. Nem egyik vagy másik ügyvéd elleni ítélet ellen tiltakozunk, hanem az ellen a precedens ellen, ami a védelemhez való jogot is veszélybe sodorja” – fogalmazott a kamara elnöke, hozzátéve, hogy a védelem joga mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mit követett el. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak ezzel az akcióval, illetve mi lesz a következő lépésük, Stancu azt válaszolta, hogy tiltakozásukkal a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a védelemhez való jog a demokrácia alapja, és ezt tiszteletben kell tartani. Egyébként a híradások szerint több romániai városban is hasonló tiltakozó megmozdulásokat szerveztek az ügyvédek.

Az ügy

A Băneasa Farm nevű ügy 2006-ban kezdődött, amikor Pál herceg eladta a román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Az ügyészség szerint Pál hercegnek nem volt joga ahhoz, hogy a királyi birtokot eladja, ugyanis a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként. Az ügyben kihallgatták Robert Roșu ügyvédet is, akit első fokon felmentett a Brassói Ítélőtábla, később azonban a semmítőszék őt is elítélte.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában