Beszámoló

2021.04.27. 09:22

Székházfelújítással telt az elmúlt egy év az MM Pódium Kulturális Egyesület életében

„Szeptemberben talán már felléphetünk: ha nem is Romániában, de Magyarországon valószínűleg fogunk tudni turnézni néhány előadással” – reménykedik az idén pályafutása kezdetének 35. évfordulóját ünneplő Meleg Attila, az MM Pódium Kulturális Egyesület vezetője, melynek apropóján hamarosan egy kiadvány is megjelenik.

Ciucur Losonczi Antonius

Az MM Pódium Kulturális Egyesület 2019-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően esélyt kapott arra, hogy egy kiemelt pályázaton keresztül ingatlanba és egy szállítójármű beszerzésébe fektessen be. Mivel nagy összegről volt szó, Meleg Attila elmondása szerint úgy döntöttek, hogy egy ingatlant vásárolnak, mely székhelyül szolgáljon a számukra. Biharpüspökiben vettek egy házat, a világháborús emlékmű közelében, egy csendes környezetben, mivel többnyire ebből az irányból mennek pandémiamentes időkben vidékre vagy Magyarországra. „Jó kijárata van a magyarok lakta vidékek felé. Akár az Érmellékre, Szatmárra és a Szilágyságba, akár Magyarországra megyünk, nekünk praktikus innen elindulni és ide visszatérni” – magyarázta. Ugyanakkor az is számított, hogy egy olyan ingatlan legyen, amelyben ki tudnak alakítani próbatermet, irodát, műhelyeket, raktárakat, illetve olyan tereket, ahol kis létszámú közösségeket tudnak összetoborozni, meghívni. Hangsúlyozta: „semmiféleképpen sem gondolkodtunk előadóteremben”, hanem inkább egy olyan helyiségben, ahol jól lehet foglalkozni fiatalokkal vagy akár felnőttekkel is (diákszínpad, ifjúsági színjátszócsoport). A termeket a szakma kiválóságairól nevezték el, és Tolnay Tibor festőművésznek is emléket állítottak. A maradék pénzen pedig egy olyan nagy térfogatú autót vettek, melyben a díszletek, a kellékek is elférnek, illetve a személyes bőröndök, holmik is.

2020-at eleve felújításra szánták – igaz, úgy tervezték, hogy közben azért fel is lépnek, a koronavírus-járvány miatt azonban végül csak a munkálatokra koncentrálhattak, hiszen utoljára tavaly márciusban szerepelhettek, a Holle anyóval. Sok idejük maradt tehát az elég romos állapotban levő ház renoválására. Napi nyolc órát dolgoztak, persze azért szakembereket is hívtak, de amit meg tudtak ők maguk csinálni, megcsinálták. A felújítás jelenleg ott tart, hogy bevezetik a földgázt, valamint a padlástérben is kialakítanak egy egyszerűbb mosdót. Fontosnak tartják, hogy a dolgaikat megfelelő körülmények közt tudják raktározni, hiszen amellett, hogy évente előrukkolnak új produkciókkal, rendszeresen színpadra állnak a régebbi előadásaikkal is. Nem mindegy tehát, hogy milyen állapotban vannak a régi kellékek. „A hagyományőrzés jegyében a klasszikus történetek és a népi vonulat mellett tettük le a voksunkat, melyekre, úgy érzem, igény van. Rendszeresen ismét elővesszük ezeket, akárcsak a kabaréval színesített operettegyvelegeket. Minél többrétegűbb ugyanis az ajánlatunk a rendezvények szervezőinek, annál valószínűbb, hogy tudnak foglalkoztatni minket” – magyarázta Meleg Attila.

Az MM Pódium vezetője megjegyezte: reménykedik abban, hogy az oltakozással azért beindul valami pozitív változás, és ősszel ismét turnézhatnak. Addig is a kollégái felkészítésével is foglalkozik, szakemberek segítségével. Tartanak képzőművészeti, zenei és mozgásművészeti napokat, melyek keretében fejlesztik a tudásukat. Nyilván nem kell mindent az alapoktól kezdeni, de azért a több mint egy év kihagyás mégiscsak nyomot hagy egy-egy előadóművész életében. Olyan színpadi modulokat hajtanak végre, melyek céltudatosan, egy bizonyos témát járják körül többfajta szakmai szempontból. Meleg Attila némi nosztalgiával a hangjában idézte fel azokat az időket, amikor bohócdoktorok, cirkuszi zsonglőrök, gólyalábasok is tanították a szakma csínját-bínját...

A nyár sem fog azonban tétlenül telni: az elképzelés az, hogy napos táborokat szerveznek a gyermekeknek szabadtéren, mivel ez a járvány idején is kivitelezhető. A cél, hogy megszerettessék a résztvevőkkel a színházat, kiaknázzák a tehetségüket rengeteg játékkal, szórakoztató jellegű programokkal. Toboroznának is új tagokat, illetve az ifjúsági színjátszó együttest is szeretnék újraéleszteni azoknak a lányoknak és fiúknak a bevonásával, akik annak idején még kisgyermekekként kapcsolódtak be a táborokba, de időközben kiskamaszokká értek.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában