Térkialakítás

2021.04.09. 08:40

Mintás burkolat kerül a Ghillányi út járdáira

Forrás: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Zajlik a nagyváradi Ghillányi (Cantemir) út felújítási és átalakítási munkálata, melynek keretében most egy kis teret alakítanak ki a Jean Jaures utca kereszteződésében, ott, ahol eddig lakóhelyi parkolók voltak. Az út átalakítási munkálatainak egyik legfontosabb eleme az, hogy kiiktassák az autókat a villamossínek és a tömbházak közötti területről, ezért felszámolják ott az összes parkolóhelyet, a helyükön pedig gyalogos övezeteket és bicikliutat alakítanak ki. A Ghillányi útnak a Jean Jaures utca kereszteződésében lévő részén már le is helyezték a fehér és szürke árnyalatú térburkolatot – mint azt Florin Birta polgármester elmondta, mintegy 3300 négyzetméternyi területen helyeznek le ilyen színű térburkoló köveket.

A Ghillányi és a Fürdői (Nufărului) út felújítása több szakaszon zajlik egyszerre. Ezeken a helyeken már kivágták a fákat, a föld alá vitték a telefonkábeleket és kiöntötték a gyalogos területek alapzatát, jelenleg a villamossínek tartófalait építik, és kiöntik a lámpaoszlopok alapját. Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan a Nagyváradi Vízművek kicseréli a Ghillányi út alatti csatornacsöveket a Lugojului utca környékén, és ugyanez fog történni a Sextil Puşcariu utcánál is. A munkálat kivitelezői a Drumuri Bihor, a Trameco és a Drum Asfalt cégek. Az áfa nélkül 50 millió lejes beruházás során a 2,6 kilométernyi út felújítása és átalakítása, két kilométernyi bicikliút, hat kilométernyi járda és 4,8 hektárnyi zöldövezet kialakítása mellett energiatakarékos közvilágítási rendszert és a villamosoknak zöld utat biztosító intelligens közlekedésirányító rendszert is kiépítenek a két úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában