Tájékoztató

2021.04.25. 07:57

Identitásról és kulturális sokszínűségről tanácskoztak

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, amelyet csütörtök délután az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke: a Közép-Európai Kezdeményezés kulturális bizottságának munkaülése, és az Adrian Candu moldáv honatyával lezajlott találkozó.

Ciucur Losonczi Antonius

A Közép-Európai Kezdeményezés megbeszélését a virtuális térben tartották, és a tanácskozásba bekapcsolódtak mind a tizenhét KEK-tagállamnak a képviselői. A munkacímet – Kulturális sokszínűség és identitás Európában – a kulturális bizottság soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország javasolta annak apropóján, hogy a közelmúltban kiderült: az Európai Bizottság nem fog jogalkotási folyamatot indítani az európai nemzeti kisebbségek védelmében a Minority SafePack alapján. Ugyanakkor amiatt is választották ezt a témát, mivel a járvány azt is bebizonyította, hogy hatékonyabb együttműködésre vagyunk ítélve minden téren.

Elhangzott többek közt az, hogy az RMDSZ ösztönzésére a kormányprogram részét képezi a kisebbségi kerettörvénynek az elfogadása. Biró Rozália arról beszélt a tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a felszólalásában az anyanyelv- és a nemzeti szimbólumok használata mellett állt ki, arra hívva fel a hallgatósága figyelmét, hogy bár vonatkozó törvények léteznek Romániában, ezek gyakorlatba ültetése sajnos kívánnivalót hagy maga után. A valóság az, hogy helyi szinteken erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a hatályban levő jogszabályokat alkalmazzák is az önkormányzatok. A Minority SafePack pedig egy példaértékű kezdeményezés volt, és bár elutasításba ütközött az EB részéről, lépéseket kell tenni azért, hogy a kisebbségvédelem valamilyen módon reflektorfénybe kerüljön Brüsszelben – hangsúlyozta Biró Rozália.

A másik rendezvény, melyről szintén beszámolt a képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke, szemtől szembe zajlott Bukarestben: Adrian Candu, a Pro Moldova párt kisinyovi frakcióvezetője igényelte ezt, aki korábban házelnök is volt a moldáv parlamentben. A kérés oka: Románia 2010-ben egy tíz évre szóló megállapodást kötött Moldáviával arról, hogy a szomszédos államnak összesen 100 millió euró értékben vissza nem terítendő támogatást nyújt. Tavaly lejárt a szerződés, viszont az összeg egy részére nem tartott igényt Moldávia. Románia hajlandó volna meghosszabbítani a szerződést annak érdekében, hogy a reformok folytatódjanak Moldáviában, utóbbi viszont, nem tudni miért, hiszen ő a kedvezményezett, de különösebben nem izgatja magát azért, hogy pénzhez jusson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában