Szemétszállítás

2021.04.21. 08:48

Csak a chippel ellátott kukákat viszik el ettől a héttől a magánházak elől

Ettől a héttől kezdve a RER Vest köztisztasági vállalat csak a chippel ellátott kukákat viszi el a magánházak elől. A vállalat arra kéri a lakótársulásokat, hogy kössék meg az új szerződést, különben veszélybe kerül maga a szolgáltatás.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A váradiak három frakcióban gyűjtik most már hivatalosan is a hulladékot: az újrahasznosítható hulladékot, a lebomló hulladékot és a kommunális, azaz újra már nem hasznosítható hulladékot. Emellett a tömbházaknál külön kukában gyűjtik a csomagolási üveget is. A számlázás is megváltozott, a továbbiakban a váradiak a termelt hulladék mennyisége alapján fizetnek. A házakban lakók új, chippel ellátott kukákat kapnak, amelyeket automatikusan leolvasnak, amikor a RER kiüríti a kuka tartalmát. A magánházakban lakók a lebomló hulladékot a barna edénybe gyűjtik és a RER ugyanazon a napon, de nem ugyanabban az időpontban és nem ugyanazokkal a járművekkel szállítja el a biohulladékot és a kommunális hulladékot (fekete kuka). Fontos tudni, hogy ettől a héttől a régi kukákat már nem üríti ki a RER, csak azokat, amelyeken van chip.

Kellenek a szerződések

Ugyanakkor a RER azt kéri a lakótársulásoktól, hogy mihamarabb kössék meg az új hulladékszállítási szerződést, mert a régi április 1-jén lejárt. A RER a Körös (Vladimirescu) utcai székhelyén várja a polgárokat. Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója lapunknak elmondta, hogy a városban lévő 882 lakótársulás közül mindössze 117 kötötte meg az új hulladékszállítási szerződést, ez az összes lakótársulásnak mindössze tizenhárom százaléka. Az aláírók között csupán tíz olyan van, amelyik a mennyiségalapú számlázásos szerződést írta alá, az összes többi lakótársulás a lakosságarányos verziót választotta, azaz a lakótársulásoknak a társulásban élő minden személy után 17,89 lejt kell fizetni. A többi 760 lakótársulás mindmostanáig nem írt alá semmilyen szerződést, ezekre fejenként húsz lejes tisztasági illetéket vet majd ki a polgármesteri hivatal. Pálhegyi Zoltán lapunknak elmondta, hogy nagyon fontos lenne április végéig megkötni a szerződéseket, mert a régiek lejártak, új szerződés hiányban pedig a vállalat nem tud számlázni, így nem lesz elég bevétele, és nem fogja tudni fenntartani ezt a szolgáltatást. Az pedig még nincs rögzítve, hogy a húsz lejes fejenkénti köztisztasági illetéket megkapja-e a RER.

Átállás június 1-től

További fontos információ azoknak a magánházban lakóknak, akik már szerződést kötöttek a RER köztisztasági vállalattal, de át szeretnének állni az újrahasznosítható hulladék kukás gyűjtésére, illetve elszállításra, hogy ezt június 1-től kérhetik majd. Fontos azonban tudni, hogy a RER nem ad külön kukát a magánházban lakóknak az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére, hanem a régi, a kommunális hulladék tárolására használt fekete kukára szerelik fel a chipet, vagy pedig a lakó vásárol egy új edényt, és erre kerül rá a chip. A módosítás nem kötelező, hanem a lakók maguk döntik el, hogy maradnak a zsákos hulladékgyűjtési mód mellett, vagy inkább chippel ellátott kukát akarnak. Ha zsákban gyűjtik az újrahasznosítható szemetet, akkor havi 19,22 lejt kell fizetni, függetlenül attól, hogy hányszor teszik ki a zsákot az utcára, ha azonban a kukás gyűjtésre állnak rá, akkor minden ürítés után 5,7 lejt fizetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában