Védőoltás

2021.03.08. 07:55

Tumultus az oltóközpontnál

Káosz alakult ki szombaton reggel az egyik nagyváradi oltóközpontban, a Pelican kórháznál. Közel száz, zömében idős ember fagyoskodott az épület előtt, arra várva, hogy megkapják az oltást.

Fotó: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

Az esetről egy szemtanú értesítette a Bihoreanul hetilapot, mely így számolt be a történtekről: szombaton reggel mintegy száz személy gyűlt össze a Pelican kórház előtt, és ezek után nem is lehetett érvényt szerezni a járványvédelmi előírásoknak. Kilenc óráig ritkult valamelyest a tömeg, de így is több tucatnyian vártak még a sorukra. Egyikük a hetilapnak elmondta, hogy az első oltáskor nem volt semmi probléma a szervezéssel, most azonban, az ismétlőoltás beadásakor, a mentőszolgálat épületébe költöztették át a pácienseket. „Valamivel korábban érkeztem, és néhány perc alatt már közel száz ember gyűlt össze, akiket szintén nyolc órára hívtak” – mesélte az egyik oltásra várakozó. Miután kijött az épületből, szintén csak panaszkodott a bent tapasztalt körülményekre: „Nagyon rossz volt a szervezés. Kint tartottak a hidegben, majd egy szűk helyiségben kellett várakoznom, ami tele volt emberekkel, oltás után alig tudtam kijönni. Nem létezik se távolságtartás, se semmiféle külön útvonal a páciensek számára.” Sőt, mivel nagy volt a tömeg, az emberek az oltás után kénytelenek voltak a szabadban kivárni a tizenöt percet, hogy megfigyeljék, vannak-e mellékhatásai a vakcinának. „Ez csúfság! Azért hívtak ide, hogy elkapjuk a COVID-ot! Állunk itt egymás hegyén-hátán” – háborgott egy másik férfi. A páciensek egyébként az oltáshoz szükséges formanyomtatványt egy, a földre helyezett kartondobozból vették ki, és az épület falához támasztva töltötték ki.

Magyarázat

Az oltóközpont képviselői azzal magyarázták a rossz szervezést, hogy több biztonsági intézkedést vezettek be. „A kórházi oltóközpontot egy megfelelőbb helyre költöztettük, ahol az emberek biztonságos körülmények között tudnak várakozni”, mondta egy orvos, aki azt is hozzátette, hogy amiatt alakult ki a nagy tömeg az oltóközpont előtt, mert azok mellett, akiket az internetes előjegyzési platformon arra az időpontra jegyeztek elő, sokan voltak olyanok, akiket újra programoztak, és szintén reggel nyolc órakor jelentek meg. Ugyanezt állítja a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is: az intézmény reakciójában kifejtette, hogy februárban 82 személy előjegyzését tették át március 6-ra, szombatra, az érintettek azonban nem vették figyelembe a telefonon kapott javaslatot, hogy mely időpontban jelenjenek meg, hanem mindenki reggel nyolc órára ment el a központba.

Bihar megyében egyébként eddig más megyékkel ellentétben incidensek nélkül zajlott az oltási kampány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában