Ügyintézés

2021.03.12. 09:49

Miben segítenek még a nagyváradi honosítási iroda munkatársai?

Sajtóközlemény

Az előző részekben leírtuk, hogyan lehet megszerezni a magyar állampolgárságot, milyen kedvezmények illetik meg, illetve milyen kötelezettségeik vannak a magyar állampolgároknak. A honosítással kapcsolatos tudnivalókról szóló írásunk utolsó részében arról írunk, hogy miben segítenek még a nagyváradi honosítási irodában munkatársaink.

Magyar Igazolvány igénylése

A Magyar Igazolványt nemcsak a magyar állampolgárok igényelhetik, hanem mindenki, aki magát magyar nemzetiségűnek vallja. Igénylésekor a magyar nemzethez való tartozást egy irattal kell igazolni. Ez az irat lehet iskolai bizonyítvány, egyházi igazolás, vagy bármilyen olyan igazolás, amiből egyértelművé válik, hogy az Igazolvány kérelmezője valamilyen módon kötődik a magyar nemzethez. A leggyakrabban felmutatott irat az egyházi igazolás, amelyből a vallási hovatartozása derül ki, ezeket az iratokat azok az egyházközségek állítják ki, ahová a kérelmező tartozik.

Az Igazolvány igényléséhez a fentebb részletezett iraton kívül szükséges még egy igazolványkép (3,5x4,5 cm), személyi igazolvány (14 év felett). A 14 év alatti kiskorúak esetében ezek születési bizonyítványára és az ügyben eljáró szülő személyi igazolványára is szükség van.

A Magyar Igazolvánnyal számos kedvezmény vehető igénybe Magyarországon. Sok könyvtár, múzeum stb. ingyen, vagy kedvezményesen látogatható, de például a belföldi (magyarországi) közlekedésben 90%-os kedvezményre jogosultak a helyközi járatokon évente négy alkalommal mindazok, akik 6–65 év közöttiek. A fiatalabbak, illetve idősebbek teljes kedvezménnyel utazhatnak

Ha a Magyar Igazolvány betelik (az utazásoknál egy pecsét kerül az Igazolványba), akkor irodánkban az eredeti Igazolvány alapján pótfüzet iránti kérelem is igényelhető.

Ügyintézések

Magyar állampolgárok részére nagyváradi székházunkban a konzuli napokon, előzetes előjegyzés alapján, különböző ügyintézések is lehetségesek. Különböző adategyeztetések, iratok, aláírások hiánypótlása, lakcímkártya cseréje, lakcímkártya pótlása, anyakönyvi kivonatok igénylése és átvétele, Magyar Igazolványok igénylése és átvétele stb.

A honosításhoz kapcsolódó ügyek mellett, jogi és különböző közéleti ügyekben is keressék fel bizalommal székházunkat, a nagyváradi Demokrácia Központot a Jean Calvin utca 1. szám alatt minden munkanap 9–17 óra között, vagy keressenek bennünket a 0259/220-126-os telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában