Via ferrata

2021.03.29. 08:06

Hegyi utakat avattak a hétvégén

Sajtóközlemény

Új via ferrata útvonalat avattak fel a hétvégén Biharrósán, melyet a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség, Biharrósa önkormányzata, a Fenntartható Fejlődés és a Védett Területek Bihar Megyei Központja, valamint a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat együttműködése révén hoztak létre.

Az új hegyi út 270 méter hosszú, a célt pedig két különböző útvonalon lehet elérni. A Fehérkői-szurdokvölgyben egy hidat is építettek, ami a két külön túraútvonalat köti össze. A pályák izgalmait csak fokozza, hogy az útvonalak közül az egyik még egy barlangon is keresztülvezet.

A vira ferrata nehézségét tekintve a B kategóriába tartozik, ez közepes szintet jelent (a skála A-tól E-ig tart, az A lévén a legkönnyebb). A pályát csak azok próbálhatják ki, akik rendelkeznek biztonsági alapfelszereléssel (pl. hám), a 16 évnél fiatalabb kiskorúak pedig kizárólag felnőtt felügyeletével vághatnak neki a túrának.

Tavaly szeptemberben fogtak neki a túraútvonalak kiépítésének, mely befektetés körülbelül 12.000 euróba került. A Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség 6000 euró értékben végezte el a szükséges felszerelések beszerzését, a helyi önkormányzat és a Fenntartható Fejlődés és a Védett Területek Bihar Megyei Központja finanszírozta a munkálatok java részét, az egyéb költségeket pedig, ami nagyjából 1500 eurót jelent, a helyi panziók, illetve turizmusban tevékenykedő vállalkozók támogatták. Mindemellett önkéntesek is segédkeztek a munkában.

Az avatóról készült felvételeket a Youtube-on is megtekinthetik az érdeklődők.

Fotók: Călin Corpaș

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában