A házasság hete

2021.02.13. 19:28

„A jegyesoktatás nemcsak ismeretet, hanem lelkiséget is közvetít”

A házasság hetének alkalmából kerestük meg dr. Micaci Cristian pasztorális referenst a Római Katolikus Püspöki Hivatal részéről, hogy meséljen nekünk arról, hogyan zajlik a jegyesoktatás, melyek azok az információk, melyekről jó, ha tudnak a házasodni készülő párok.

Pikó Stefánia

– Az esküvő előtt mennyi idővel kell jelentkezni jegyesoktatásra?

– Az elmúlt évtizedben a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Pasztorális Irodája, Böcskei László püspök megbízásából jegyesoktatási programot indított Nagyváradon azon jegyespárok számára, akik a folyó évben szándékoznak házasságot kötni. Az ilyen jellegű jegyesoktatás a nagyváradi plébániákon házassági szándékkal jelentkező jegyeseket gyűjtötte össze, de nem helyettesítette és nem helyettesíti a származási plébánián történő házassági felkészítőt, hanem kiegészíti azt. Ha figyelembe vesszük, hogy a házasságkötéssel járó előkészületek (helységfoglalás, gyűrűk beszerzése, meghívók kiküldése stb.) már jóval a kijelölt dátum előtt megkezdődnek, elmondhatjuk, hogy ajánlatos az egyházi esküvő megkötésének szándékát is időben bejelenteni a plébánián, és a plébánossal való egyeztetés alapján megfelelő házassági felkészítőn részt venni. Ez a felkészítő Nagyváradon két részből áll: egyrészt a központilag február-március, illetve május-június hónapokban megszervezett kurzus, másrészt pedig a származási plébánián történő felkészítő. A Pasztorális Iroda által lebonyolított házassági felkészítőnek közösségépítő jellege is van, hiszen a jegyespárok nemcsak egy kurzuson vesznek részt, hanem találkoznak egymással, megbeszélhetik közös örömeiket és nehézségeiket, ami a plébániai felkészítőn általában nem lehetséges, hiszen ott egyszerre csak egy pár vesz részt, bár itt viszont személyesebb párbeszédbe kerülhetnek a plébánossal, és részletesebben beszélhetnek a házasság szentségéről.

Kérdezhetné valaki, hogy nem túl sok-e ez a többféle felkészítési lehetőség? Ha figyelembe vesszük, hogy az Isten színe előtt megkötött szentségi házasság egy életre szóló szövetség, és amennyiben szándékunkban van komolyan venni ezt, akkor be kell lássuk, hogy egy ilyen jellegű elköteleződésre soha nem elég a felkészülés.

– Problémát jelent-e, ha valamelyik fél nem római katolikus?

– Mivel az Egyházi Törvénykönyv szabályozása lehetővé teszi a vegyes házasság megkötését, nem jelent gondot a más keresztény felekezetű féllel való házasodás, bizonyos feltételek mellett. Minden ilyen helyzetben a helyi joghatósággal rendelkező püspöknek az engedélye szükséges. Ezekben a helyzetekben is hasznosnak bizonyul a jegyesoktatás, vagy házassági felkészítő, ahol mind a katolikus, mind a nem katolikus keresztény fél tájékoztatást kaphat arról, hogy mit feltételez mindez a házasságkötésük szempontjából.

– Hogyan zajlik általában a jegyesoktatás, ha épp nincs járvány?

– „Járványtalan” időben a jegyeskurzust a Pasztorális Központban nagyváradi plébániákon házasodni kívánó jegyeseknek kínáljuk fel február-március, illetve május-június hónapokban, két egységben. Mindegyik egység négy-négy alkalomból áll, amelyeken négy téma szerint közelítjük meg a házasság szentségét. A kurzus párhuzamosan két nyelven zajlik, hiszen gyakran jelentkeznek olyan párok, akiknél legalább az egyik fél nem beszéli a magyar nyelvet. A felkészítő egyes alkalmait Nagyváradon és vidéken szolgáló lelkipásztorok vezetik, a következő témák szerint: Ismerkedés házastársammal; Családias házasság; Milyen házasságban éljünk?; Családként egyházamban. A felsorolt témákban szó esik a családról általában, a házasság egységéről és felbonthatatlanságáról, a férfi-nő kapcsolatról a családban és nem utolsó sorban a gyermekáldásról, a gyermekek neveléséről. Nyilván, hogy ez csak egy kis ízelítőt képes nyújtani egy nagyon összetett témához, amilyen a házasság, ugyanakkor ezek a felkészítő alkalmak arra is szolgálnak, hogy kedvet teremtsenek a jegyes- és majd a házaspárok számára, hogy a házasságkötés után is kapcsolatban maradjanak az egyházzal, amely képes közvetíteni számukra Istentől a szükséges kegyelmet egy jó, boldog házasélet megéléséhez.

– Ez valamiféle vizsgával zárul, mint más tanfolyamok?

– A házassági felkészítők vagy jegyeskurzusok nem vizsgával zárulnak, hiszen céljuk nem is egy átadott ismeretcsomag elsajátítási szintjének a felmérése. Talán maga a kurzus kifejezés sem a legtalálóbb, hiszen nem kifejezetten oktatási tevékenységgel hozható összefüggésbe. A fő célja ezeknek a találkozóknak a jegyeseket segíteni abban, hogy jobban tudatosítsák mindazt, amire vállalkoznak, és azt, hogy párkapcsolatukat Isten áldása kíséri, ha az Ő szándéka szerint élik meg. Hát ehhez nyújtanak a jegyeskurzusok eszközt és útmutatást: hogyan éljük meg házasságunkat Isten szándéka szerint, bátran folyamodjunk hozzá mind örömteli, mind nehéz pillanatainkban. A jegyeskurzus végén egy igazolást kapnak a párok, amelyet felmutatnak az őket eskető lelkipásztornak, ezzel igazolva, hogy megfelelő felkészítőn vettek részt.

– Kötelező jellegű, ha a pár katolikus esküvőt szeretne?

– Minden jegyespárnak megfelelő felkészítőn kell részt vennie az esküvő előtt. Ennek részleteit és módját a helyi illetékű plébánossal, lelkipásztorral kell egyeztetni.

– Jegyesoktatáskor a párok tanácsadásban is részesülnek, beszélhetnek a félelmeikről, aggályaikról is, vagy inkább csak „tananyagot kapnak?”

– A jegyesoktatás, jegyeskurzus, vagy házassági felkészítő fő célja az, hogy a házasulandókat lelkileg felkészítse a házasságra. Figyelem: nemcsak a házasságkötés boldog, ünnepélyes pillanatára, hanem az életre szóló szövetséget jelentő házasság egész időtartamára, mindazzal, amivel az jár! Mint ilyen tehát, a házassági felkészítő, a formális ismeretátadáson túl azoknak a lelki igényeknek is meg kell feleljen, amelyeket a jegyesek állítanak fel. A jegyesoktatás nemcsak ismeretet, hanem lelkiséget is közvetít, egy őszinte és meghitt párbeszéd a lelkipásztorral, amelyre bármelyik jegyespár örömmel és félelem nélkül jelentkezhet.

– Most sok a jelentkező önöknél? Mikor indul a következő jegyesoktatás? Ami, feltételezem, online lesz.

– Jelenleg csak a székesegyház plébániáján jelentkező jegyespárokról van nyilvántartásunk, a többi plébánián nem hirdettük meg a központilag megszervezett jegyesoktatást. Eddig körülbelül 20 pár jelezte házasságkötési szándékát. Nyilván látjuk és tapasztaljuk a járványhelyzet miatt körülöttünk uralkodó bizonytalanságot, és a korlátozásokat is. Egyrészt a párok sem tudják biztosan, hogy a megjelölt napon megtarthatják-e az esküvőt, másrészt pedig mi is egyházként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek által a rendkívüli helyzetben biztosítani tudjuk a felkészítő alkalmakat, azoknak a technikai és kommunikációs eszközöknek az igénybe vételével, amelyek most lehetővé teszik a kapcsolattartást. A következő napokban dolgozzuk ki ennek a pontos tervét, és akkor értesítjük a jelentkezőket. Mindaddig a helyi plébánossal kell és lehet egyeztetni arról, ami a házasságkötés és a házasság egyházi és vallásos jellegét képezi.

Ezen a héten, és a jövő héten is, a nagyváradi jegyes- és házaspároknak lehetőségük van a püspöki palota kertjében végigjárni az ú.n. Házaspárok útját, amely egy elmélkedési sorozat a keresztény házastársak életéről a találkozástól, egészen az emberi élet végéig, Kentenich és Tillman atyák tanítása alapján. A 16 állomás érintésével a jegyesek felfedezhetik és elmélyíthetik közös hivatásukat, a házasfelek pedig újra egymásra találhatnak, és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a püspöki palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján (www.varad.org) is megtalálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában