Támogatás

2021.01.12. 12:45

Idén is átadják a bécsi Szent István Egylet ösztöndíjait Szent László-s diákoknak

A 2020–2021-es tanévben huszonhét Szent László-s diák részesül a bécsi Szent István Egylet ösztöndíjaiban. A világjárványra való tekintettel azonban idén nem személyesen osztják ki a jutalmakat.

Ciucur Losonczi Antonius

Zalder Éva ösztöndíjreferens, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanára portálunknak azt nyilatkozta: a tanintézetük támogatói közé sorolják a Bécsben működő Szent István Egyletet, mely 1918-ban alakult elszegényedett, rászoruló magyarok támogatásának a céljából. Később, 1993-ban létrehozta a Szent István Ösztöndíj Alapot, amelynek célja a mai magyar határokon túl, a volt Magyarország területén élő, magyar nyelven tanuló diákok támogatása lett. Ennek megfelelően négy ország tizenkét városában több mint kétszáz diák részesül évente a Szent István Egylet ösztöndíjában.

A Bécsi Szent István Egyletet jelenlegi elnöke Batthyány-Strattmann László Ödön. A Szent István Egylet Ösztöndíj Alap nevében Szendey Ágnes, Pongrácz Vilmos, Stipsicz Bettina és Némethné Török Zsuzsannából álló bizottság tevékenykedik a váradi iskoláért. Az Ösztöndíj Alap az évente megrendezésre kerülő Szent István Bál bevételéből, valamint a közel száz támogató által nyújtott pénzügyi segítségből tevődik össze. Ebben az esztendőben a koronavírus-járvány miatt azonban sajnos ez a jótékonysági bál elmaradt, ezért az összeget kizárólag adakozásokból gyűjtötték össze a támogatók, mely célra egy tájékoztató jellegű kiadványt is létrehoztak.

Mint megtudtuk, a Szent László Líceum diákjai közül huszonhárom teljes értékű támogatást kap: a kilencedikes Újfalusi Richard Olivér, Kondor Hajnal, Szabó Erzsébet Andrea, Dorsonszki Vanessza Réka, Ferenczi Kristóf, Szűcs Bianka és Lázár Alexandra Szonja. Tizedik osztályból Varga Alex István, Czédula Alexandra, Hevesi Krisztián László, Sacal Anna Melinda, Erdélyi Noémi és Bodó Beáta részesül ösztöndíjban. A tizenegyedikesek közül Rejtő Dóra Adrienn, Tarr Alexandra Andreea, Barabás Betty Mária, Kovács László István, Vidican Edina, valamint Zsigó Anita a támogatott. Végül pedig a tizenkettedikes diákok közül Demeter Tibor, Bognár István, Brad Ferenc Dávid és Szilágyi Bernadett ösztöndíjas. Két testvérpár, azaz négy tanuló: Szeghalmi Krisztina Anita (X.A) és Szeghalmi Gabriella Nóra (XI.A), valamint Pál Izabella Krisztina (X.C), illetve Pál Anasztázia (XII.B ) részesül osztott jutalomban.

„A pandémia miatt ebben az évben sajnos nem sikerül személyesen kiosztani az ösztöndíjakat. Ettől függetlenül, szeretnénk köszönetet mondani a nagyszabású támogatásért mindazoknak, akik segítik munkánkat, megmaradásunkat a felekezeti jellegű, magyar nyelvű oktatásban. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum fennállása óta nagyon sokat köszönhet azoknak, akik támogatták iskolánkat. Tempfli József néhai megyés püspök és Mons. Fodor József vikárius közbenjárására az egylet már a megalakulás második évében felajánlotta, hogy támogatni fogja azokat a jó képességű, igyekvő, sokgyermekes családból származó, tanulókat, akik tovább viszik majd a keresztény szellemet, s akik méltók tudnak maradni a klasszikus értéknormákhoz. Exc. Böcskei László jelenlegi főpásztor is nagyra értékeli az egylet munkáját és támogatását, hiszen a püspök úr is jelentős mértékben támogatja iskolánkat, szeretettel és különös odafigyeléssel segíti a tantestület, a tanulók és családjaik előmenetelét” – fogalmazott Zalder Éva.

Az egylet ösztöndíj-kiutalási alapelvei egyébként nem módosultak az alapítás óta. Az ösztöndíjat nyert diáknak – amennyiben a tanulmányi és magatartásbeli eredményei nem változnak jelentősen, illetve nem iskolahagyó, vagy nem vált iskolát – a Szent István Egylet a középfokú tanulmányai befejezéséig biztosítja az ösztöndíj-támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában