Ünnep

2021.01.23. 19:31

Díjakat adtak át a magyar kultúra napján

Az RMDSZ szervezésében idén is megtartották a hagyományos díjkiosztó ünnepséget január 22-én, a magyar kultúra napján a nagyváradi Szigligeti Színházban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ünnepi beszédében Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője úgy fogalmazott: a világ egy darabját otthonná tenni nem más, mint olyan nyomot hagyni benne, amely egyedivé (de nem egyedülivé), sajáttá (de nem kizárólagossá) és önmagunkat sugárzóvá (de nem hivalkodóvá) formálja. Otthonunkban benne van mindaz, amit örökül kaptunk, de az is, amit magunk teremtünk, illetve az, amit majd az utánunk jövő nemzedékek tesznek hozzá. Otthonunk az anyanyelv, a kultúra, az összetartó nemzet. Nincs is annál nagyobb gazdagság, mint a tudat, hogy a történelem viharvert évszázadai ellenére is mindannyiunkat ugyanabban a bölcsőben ringattak. És feladatunk, kötelességünk megóvni, úgy továbbadni ezt a bölcsőt, hogy az a jövőben is megmaradhasson szavaink értékteremtő otthonának. Otthonunk hát mindez: anyanyelvünk, ragaszkodásunk, örökségünk. Az is, amit kaptunk, és az is, amit hátrahagyunk. És mindez benne van e bölcsőben, abban az ezer esztendőben, amely mindezt eggyé kovácsolta, és ennek védelmét nekünk bármi áron parancsul szabta.

Arra is kitért a főosztályvezető: immár lassan egy esztendeje, hogy szinte alig látjuk egymást. A legtöbb iskolából hiányzik a gyermekzsivaj, templomokból a közös imádság és a magasztaló ének; a színházainknak, koncerttermeinknek, kultúránk éltető közegeinek jelentős részét épp attól kellett távol tartani, ami éltető erejét adja: közönségétől, a kulturális élet „fogyasztóitól”. És e hiányérzetben óhatatlanul feltör bennünk a fohász: nyújts felénk védő kart. Ám e fohászban benne van az a tudat is, hogy újra egymásra találunk. Mert bízunk abban, hogy ez csak egy év, ezer évnek csak egy pillanata. A védő kar pedig ott volt velünk nehezebb időkben is, hitet, mosolyt, békességet hozott otthonainkba.

És újra ugyanaz a szó: otthon. Itthon. A világ egy apró darabja, melyet otthonná tettünk, megtöltöttük hittel, anyanyelvünkkel, értékeinkkel. Bölcsőként kaptuk és bölcsőként adjuk tovább. Bölcső, amelynek fáját olyan emberek faragták, akiknek munkáját ma kiemelten is méltatjuk. És olyan bölcső, amely azokat a gyerekeket is ringatta, akiket ugyancsak díjjal jutalmazunk. „Ölelje hát őket is a védő kar, hogy bennük is megmaradjon az anyanyelv iránti ragaszkodás” – zárta szavait Brendus Réka.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete 2002 óta díjazza a magyar kultúráért tevékenykedőket. Az RMDSZ választmány határozata értelmében a kulturális szakbizottság hivatott dönteni a körzeti szervezetek, ügyvezető elnökség vagy bizottsági tagok javaslata alapján a díjazott személyekről.

A Magyar Kultúra-díjakat Brendus Réka és Biró Rozália parlamenti képviselő adták át. A laudációkat Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ismertette. Emlékplakettet kapott: a szalacsi Örökzöld Asszonykórus, Hasas Réka és Horváth Kristóf vloggerek, Hosszú Anna néptáncoktató. Magyar Kultúráért-díjban részesült: a Liliput Társulat, a monospetri Bábota néptánccsoport, Ghitea Angéla bihardiószegi kántor. Magyar Kultúráért Életműdíjnak örvendhetett: Gavallér Lajos micskei ny. református lelkipásztor.

Miénk a város! díj: a Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága által létrehívott Miénk a város! játék nyertesei Csodasarkot szereztek iskolájuknak. A Csodasarok 100 ezer forint értékben tartalmaz játékokat és gyerekkönyveket. A Bihar megyei nyertesek: a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Szalárdi János Általános Iskola, a Nagyváradi 16-os Általános Iskola tanulói, a Margittai Horváth János Elméleti Líceum kisdiákjai, a bihardiószegi 1-es számú Általános Iskola tanulói, az Érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola diákjai.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének díjait a szövetség országos elnöke, Burus-Siklódi Botond és Kéry Hajnal, Bihar megye főtenfelügyelő-helyettese adták át. Apáczai-díjat kapott Kormányos László történelemtanár a Nagyvárad krónikájáért.

Elismerő oklevélben részesült Sánta Salomé Ibolya, a hegyközpályi 1-es Számú Elemi Iskola pedagógusa Az óvodás és kisiskolás korú gyermek rajzainak jellemzői című tanulmányáért. Mákvirág-díjat kaptak: Bodnár Mónika-Brigitta, az Ady Endre Líceum kilencedikes tanulója, Kun Édua Boróka, az Ady Endre Líceum tizedikes tanulója, Divin Judit, az Ady Endre Líceum tizenegyedikes tanulója és Bódi Mátyás-László, a Művészeti Líceum tizenkettedikes tanulója. Bolyai Farkas-díjat érdemelt a tizenegyedik osztályban országos szinten a legjobb matematikus, Árva Norbert Ákos, az Ady Endre Líceum diákja. Felkészítő tanára Báthory Éva, aki szintén elismerésben részesült.

A Nagyváradi RMDSZ három éve indította a Himnusz klub elnevezésű online versenyét nagyváradi általános iskolák és középiskolák számára. A nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalára érkezett szavazatok és a szakmai zsűri döntése szerinti díjakat Kecse Gabriella, a Bihar megyei magyartanárok tanfelügyelője és Demeter Katalin, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja adta át. Általános iskolai kategória: a berettyóújfalui önkormányzat díját a Dimitrie Cantemir Iskola, Debrecen város és a nagyváradi RMDSZ közös díját a Művészeti Líceum általános iskolai csoportja kapta, első helyezett pedig a Szacsvay Imre Általános Iskola (nagyváradi RMDSZ díja) lett. Középiskolai kategória: a berettyóújfalui önkormányzat díját a Művészeti Líceum, Debrecen város és a nagyváradi RMDSZ közös díját a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kapta, első helyezett pedig a Mihai Eminescu Főgimnázium csapata (nagyváradi RMDSZ díja) lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában