Közlekedés

2021.01.15. 10:39

A téli útviszonyoknak megfelelően járhatók Biharban a megyei utak

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint ugyan a téli útviszonyoknak megfelelően, de fennakadások nélkül lehetett tegnap közlekedni a megyei úthálózaton. Amikor szükséges volt, azonnal beavatkoztak annak érdekében, hogy a forgalom biztonságos körülmények közt zajlódjon. A terepen harminchat jármű takarította el a havat az utakról: nyolc Élesd környékén, valamint hét-hét Belényes, Margitta, Nagyvárad és Tenke környékén. A 764 A számú megyei úton, Biharfüred felé a hó vastagsága elérte a negyven centimétert, ezért bevetettek egy hómaró gépet is. Amúgy négy társaság felel a megyében a hóeltakarításért: a Carier Kft. (Élesd környéke), a Drumuri Bihor Rt. (Nagyvárad, illetve Belényes környéke), a GP Sageata Prod Kft. (Margitta környéke), valamint a Crisana Pro Construct Rt. (Nagyszalonta és Tenke térsége). Az országutak karbantartásáért az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) felel, a községi utakért pedig az önkormányzatok.

Balesetek

A Bihar megyei utak takarítása már elkezdődött, de a hirtelen beköszöntött hideg idő és havazás számos kisebb közlekedési balesetet is okozott már. Súlyos balesetről egyelőre nem kaptunk hírt, de többen megcsúsztak, lecsúsztak az utakról, segítségre is szükség volt. Az elővigyázatosság mellett fontos a megfelelő felszerelés is, így aki eddig nem tette meg, menjen és cserélje le a nyári gumikat télire, illetve érdemes beszerezni hóláncot is, ugyanis az előrejelzések szerint havazás és fagy várható az elkövetkezendő napokban is. A közlekedési rendőrség ezúton is felhívja a sofőrök figyelmét, hogy vezessenek elővigyázatosabban és óvatosabban a téli időszakban. Az autósoknál legyen lapát, homokzsák, üzemanyag, illetve jól jöhet, ha tesznek magukhoz vastag ruhát, takarót, élelmet, ivóvizet, és telefontöltőt.

Semmiképp ne induljanak útnak, ha a fékrendszerrel, lámpákkal nincs minden rendben. Indulás előtt takarítsák le az ablakokat, tükröket, ellenőrizzék, hogy az ablaktörlők megfelelően működnek. Kerüljék el a hirtelen irányváltást, fékezzenek óvatosan, mivel a csúszós úton hamarabb kisodródhat a jármű. Tartsanak nagyobb távolságot az önök előtt haladó autóval szemben. Amennyiben lehet, kerüljék el a hosszú távú, illetve éjszakai vezetést. A gyalogosok figyelmét is felhívják, hogy a járdát használják, nézzenek szét figyelmesebben, mielőtt átmennek az úton, az esetleges balesetek elkerülése végett. Indulás előtt nézzék meg az időjárási előrejelzéseket és azt, hogy a rendőrség nem adott-e ki figyelmeztetést egyes útszakaszokra, ezt megtehetik a https:// www.politiaromana.ro/ro/ info-trafic weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában