Ösztöndíj

2020.12.29. 11:16

Szent László lovagrendi ösztöndíjakat kaptak nagyváradi diákok

A regensburgi Szent László lovagrend ösztöndíjat adott át a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hat diákjának a Bunyitay könyvtárban december 27-én, vasárnap délután. A cél többek között a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Hetedik alkalommal adtak át egyszeri, 250 euró értékű ösztöndíjakat, amelyek száma az évek során bővült, miként a megítélt összeg is, többek közt Szabó Ödön egyesületi tag és Koncsek-Vadnai Zita tagjelölt felajánlásainak is köszönhetően. Az elismerésben olyan diákok részesülnek, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, aktívak, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal, ahogyan tanulnak, valamint a segítőkészségükkel. A rövid ünnepségen Fodor József vikárius, az egyesület lelki vezetője (perjele) arról beszélt, mit jelent Szent László keresztény és lovagi alakja évszázadok óta a váradiak számára, és miért tartotta a róla elnevezett rend fontosnak azt, hogy a felebaráti szeretet gyakorlásának jeleként ösztöndíjat alapítson. Szabó Ödön azt emelte ki, hogy a segítséget oda kell nyújtani, ahol a legjobban tud hasznosulni. „Egy olyan társadalomban, ahol fontos szolidaritást felmutatni, támogatnunk kell azokat, akik tehetségesek és tesznek a közösségükért, illetve esetleg szociálisan is rászorulnak erre” – fogalmazott.

Idén ösztöndíjat vehetett át Baumann Ákos (V.A), Kiss Adrienn (V.A), Kiss-Király Balázs (V.B), Cservák Tamara (VII.A), Sziraczki Tamás (V.A) és Gyöngyi Rebeka (V.A).

A lovagkirályról elnevezett tanulmányi ösztöndíj eredeti célja amúgy a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás. A Szent László Rend Egyesület jogelődjét 1861-ben alapította társulatként az akkori egri érsek azzal a céllal, hogy kizárólag karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, amely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területére kiterjed. Az egyesület első világi elnöke gróf Károlyi István volt. Jelenleg körülbelül félszáz tagja van ennek a regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, utóbbit Fodor József és Szabó Ödön képviselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában