Látogatás

2020.12.18. 15:30

Nem örül az amerikai nagykövet az AUR térnyerésének

Pénteken Nagyváradra látogatott Adrian Zuckerman, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete, ahol lapunk kérdésére elmondta: abban reménykedik, rosszul hallotta, amiket az AUR tagjairól megtudott.

Ciucur Losonczi Antonius

A Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtárban Ligia Mirișan igazgatónő fogadta Adrian Zuckermant és a kíséretét, aki a magával hozott közel 100 kiadvánnyal gyarapította az intézmény úgynevezett amerikai polcát. A Romániában született és kilenc éves koráig itt nevelkedett diplomata folyékonyan beszél románul, ezért ezen a nyelven társalgott vendéglátójával, aki végigvezette őt az épület folyosóin, illetve bemutatta neki a különböző részlegeket. A nagykövet hosszabb ideig tanulmányozott az egyik teremben egy 1730-ból származó régi térképet, illetve egy olyan fényképet, melyen Mihály király látható fiatalkorában. Silviu Sana könyvtáros, aki végzettségére nézve történész, egy saját maga által írt, idén angolul is megjelent könyvvel lepte Adrian Zuckermant, mely a görögkatolikus egyház kálváriáról szól a kommunista rendszerben.

A séta végén a diplomata azt nyilatkozta: első alkalommal jött Váradra, de tetszett neki a város, és örömmel időzött itt. Az ilyenkor megszokott protokolláris gesztusok és szavak kíséretében Ligia Mirișan monográfiakat és egy üveg hazai nedűt ajándékozott Zuckermannak, aki ezt egy igényes kivitelezésű albummal viszonozta, mely az amerikai kongresszus könyvtárát mutatja be.

Innen a városházára sietett a nagykövet, ahol Florin Birta polgármesterrel tárgyalt körülbelül egy félórán keresztül. Az ezt követő sajtótájékoztatón az elöljáró hangsúlyozta: a megbeszélés ismét bebizonyította, hogy Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnersége nem csak kirakat, hanem valós kapcsolatokon alapszik. Kiemelte, hogy Váradon már több mint tíz éve működik egy NATO kiválósági központ, az észak-atlanti szervezet pedig az egyedüli olyan politikai-katonai projekt, mely összeköti az óceán két partját. Adrian Zuckerman elismeréssel beszélt arról, ami az utóbbi 10-12 évben Nagyváradon történt, és afelől biztosította a feleket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

Lapunk kérdésére válaszolva, miszerint mit szól ahhoz, hogy a Románok Egységéért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, a nagykövet rövid gondolkodás után úgy fogalmazott: „Ez egy választás volt, az emberek szavaztak. Hallottam egyes dolgokat arról, hogy miket mondanak az AUR tagjairól. Remélem rosszul értettem, mindenesetre Amerika, a román kormány, és az itteni emberek többsége is a tolerancia és egymás kölcsönös tiszteletének és megbecsülésének a híve. Azok az emberek, akik nem állnak ki ezen elvek mellett, nem élvezik a támogatásunkat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában