2021

2020.12.03. 17:13

Megjelent a Református Kalendárium

Ciucur Losonczi Antonius

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület gondozásában, Wagner Erik püspöki titkár szerkesztésében megjelent a 2021-es Református Kalendárium. Az igényes kivitelezésű és tartalmú kiadvány címlapján a hegyközkovácsi református templom látható, a hátlapján pedig a temesvári Új Ezredév templom mennyezete. Nem hiányoznak az évek óta megszokott és az olvasók körében igen nagy népszerűségnek örvendő rovatok, több írás pedig annak állít emléket, hogy jövőre lesz száz esztendeje annak, hogy megalakult a KREK. Ugyancsak a múltunkról tudhatunk meg többet, ha a História rovat oldalait lapozzuk, úgymint: Festett mennyezetek és díszek templomainkban; Bersek József huszárezredes, a 48-as hős; A váradi Schola Illustris; Hitélet a kuruckorban; A könyveket gyűlölő rendszerek.

A koronavírus-járvány miatt különösen érdekes és aktuális arról olvasni, hogy milyen betegségek és járványok pusztítottak az évszázadok folyamán, valamint hogyan ábrázolták a járványokat a képzőművészetben. A Szubjektív lelkészsorsok rész segítségével bepillantást nyerhetünk olyan, a 20. század zivataros évtizedeiben, illetve a kommunista terror időszakában szolgálatot teljesítő és helytálló tiszteletesek életébe, mint Kupán István és Antal Sándor. Az irodalomkedvelők Báró Eötvös Józsefről, Sütő Andrásról, Pilinszky Jánosról, Kuncz Aladárról, Fazekas Mihályról, Berzsenyi Dánielről tudhatnak meg többet. Érdekes témát feszeget az írás, mely IV. Károly magyar király visszatérési kísérleteit idézi fel, Tőkés István református lelkipásztorra, teológiai tanárra, egyházi íróra pedig a Református keresztyén tanítás könyvéből vett részlettel emlékeznek. A gyerekeknek, valamint a viccek kedvelőinek is tartogat meglepetéseket a könyv, és mindenki számára tanulságul szolgálhat a bölcs mondások és közmondások jegyzéke, valamint hasznos lehet a címtár.

A kalendárium 18 lejes áron a gyülekezetekben vásárolható meg.

Borítóképünkön a kalendárium borítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában