Beruházás

2020.12.10. 07:56

Már épül az új fürdőkomplexum Hegyközszentmiklóson

Egyszervolt magyar keresztény templomaink köveit szeretnék összegyűjteni egy helyen, egy körkápolnában, mely Hegyközszentmiklóson épülne fel a helybeli strand közelében. Ugyanitt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület befektetéseként már épül az új fürdőkomplexum a meglévő strand mellett.

Pap István

Forró László püspökhelyettes a tegnap, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az egyházkerület nagyszabású beruházásba kezdett: uniós pályázatból három új medencével és az ezekhez tartozó kiszolgáló épületekkel bővítik a szentmiklósi termálvizes strandot. Felidézte, hogy az egyházkerület az Új Kézfogás Közalapítvány által meghirdetett földvásárlási program keretében megvásárolta a fürdő mellett elterülő földeket, azon építi fel a fürdőkomplexumot mintegy másfél millió euróból. Mint mondta, a fürdőépítésnek két fő oka van: egyrészt a már meglévő strand befogadóképessége és a hetven személy elszállásolását biztosító panzió már nem tudja kielégíteni az igényeket, másrészt pedig az egyházkerületnek is szüksége van egy jövedelmet hozó beruházásra. Ezért a három új medence mellett további ötven személy befogadására alkalmas, saját dézsafürdővel ellátott faházakat és konténerházakat akarnak építeni. A református egyház szentmiklósi fejlesztései mintegy tizenkét hektáron zajlanak, vagy fognak zajlani, tudtuk meg az egyház képviselőitől.

Turizmus

Béres Csaba székelyhídi polgármester arról beszélt, hogy a református egyház fürdőkomplexuma közelében az erdőszélen a Partiumi Oktatásért Egyesület akar egy tábort kialakítani azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Bihar megyei magyar diákokat rotációs rendszerben nyáron egy héten keresztül ott táboroztassa. Béres Csaba tudatta azt is, hogy a kemping jellegű létesítmény négy hektáros telken fekszik majd. A vélhetően focipályával, teniszpályával, tájfutó pályával ellátott tábor körülbelül százötven fő befogadására lesz alkalmas. A polgármester elmondta azt is, hogy Székelyhíd pályázik turisztikai város státusz megszerzésére, amit várhatóan jövő tavasszal meg is kap, ennek nyomán pedig a turisztika szakterületén kedvezőbb feltételek mellett lehet majd pályázni. Kifejtette, hogy Székelyhídon is van termálstrand, amit fejleszteni kell, de ez a létesítmény nem lesz konkurense a szentmiklósinak, hanem elképzelései szerint ezek egymást kiegészítve működhetnek majd.

Körkápolna

Egyszervolt magyar keresztény templomaink köveit szeretnék összegyűjteni egy helyen, egy körkápolnában, mely Hegyközszentmiklóson épülne fel a helybeli strand közelében.

A körkápolna építésének ötletgazdája Kozma Dávid nagyváradi származású vállalkozó volt, aki először november 15-én vetette fel azt Árus László hegyközszentmiklósi református lelkipásztornak, hogy kellene építeni egy olyan körkápolnát, amelyben helyet kapnának az itt összegyűjtött kövek egyszervolt magyar keresztény templomokból. „A Kárpát-medencében, de Nyugat-Európában, Amerikában, akár Új Zélandon is biztos van olyan hely, amit magyar keresztények felépítettek római katolikus, evangélikus, vagy református templomnak, és aztán a történelem forgatagában megüresedtek vagy más rendeltetést kaptak. Ezeknek a templomoknak szeretnénk itt egy emlékhelyet a szomszédos területen, amely hamarosan egyházi tulajdonba kerül” – fogalmazott Árus László a tervet beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy továbbította az ötletet, amelyet nagyon kedvezően fogadott Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese és Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere is. Árus László kifejtette, hogy Csángóföldtől Ausztráliáig bárhonnan várják a köveket egykori magyar keresztény templomokból. A kövek nem feltétlenül épülnének be az emlékhelybe, hanem az épület külső és belső falán, polcokon lennének kiállítva, és mindegyik kő mellett ott lenne annak a templomnak a története is, amelyikből származnak. A továbbiakban Forró László mondta el azt, hogy már fel is vették a kapcsolatot a különböző egyháztestekkel, és a műemlékvédelmi igazgatósággal is, hogy tisztázzák azt, hogy milyen köveket lehet elhozni a helyszínekről. „Faragott követ, vagy műemlékként nyilvántartott romot, jelenlegi műemléki állagot, illetve műemlékileg is számon tartott épületrészt nem szabad megbolygatni, de egy leesett téglát, vagy egy nem jelentős darabot minden további nélkül el lehet hozni” – mondta Forró László, hozzátéve, hogy jövőre lesz az egyházkerület megalakulásának százéves évfordulója, ennek a kápolnának a megépítésével erre az évfordulóra is emlékezni, illetve emlékeztetni akar az egyház.

 

„A keresztény kultúrának lesz egy megőrzője és az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatni fogja ezt a projektet” – mondta a körkápolna építésének tervéről Béres Csaba polgármester, aki nemzetmegtartó és nemzetmegerősítő hatásúnak nevezte a körkápolna építésének a megvalósítását. Emlékeztetett arra is, hogy az Érmelléken számos magyarságtörténeti és egyháztörténeti szempontból kiemelt jelentőségű hely van, és ezek közé emelkedhet majd a leendő körkápolna is. Hozzátette, hogy az elkövetkező öt évben a Székelyhídon és környékén lévő látványosságokat egy nagy turisztikai csomagban fogják tálalni, és mindezt kiegészítve a turisztikai beruházások megvalósításával el szeretnék érni azt, hogy a Partiumnak ez a része ne csak egy tranzitzóna legyen, hanem egy olyan térség, ahova a turisták célirányosan érkeznek kikapcsolódni, gyógyulni.

A mintegy ötszázezer eurós költségvetésre becsült körkápolna megtervezésével a székelyhídi származású Domahidi Lóránd tervezőt, képzőművészt bízták meg, és az elképzelések szerint a kápolnának lesz egy katakomba része is, ahol az értékesebb leleteket fogják kiállítani, illetve egy amfiteátrumot is kialakítanak, ahol különböző kulturális rendezvényeket lehet majd tartani. Árus László hozzátette, hogy az építkezés költségeit pályázatokból és adományokból akarják előteremteni.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában