Verseny

2020.12.18. 19:43

Kiértékelték a betlehem-készítő pályázat alkotásait

Ferenc pápa Admirabile signum 2019 decemberében kiadott apostoli levelében megfogalmazott bátorítás alapján a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség betlehem-készítő pályázatot hirdetett az egyházmegye családjai számára Szállást adunk a Szent Családnak címmel.

Ciucur Losonczi Antonius

A beérkezett pályamunkákat egy ötfős szakmai zsűri (Lakatos Attila, a püspökség munkatársa, Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum igazgató-helyettese, Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója, Szilágyi Ildikó muzeológus és Serbán Mária újságíró) bírálta el csütörtök este a nagyváradi székesegyházban az anyagfelhasználás, az eredetiség és a kivitelezés igényessége alapján.

Huszonhét pályamunkát neveztek be a versenybe az egyházmegye több plébániájáról: Nagyvárad-Székesegyház, Nagyvárad-Olaszi, Nagyvárad-Katalin-telep, Nagyvárad-Szőllős, Margitta, Baromlaka, Szilágysomlyó, a nagyváradi vincés nővérek, a Menta-Várad Egyesület, a Szent László-óvoda családjai. A nyertes a váradi Perei-család lett.

Még versenyben

A pályamunkákat a Szent Család vasárnapig (december 27.) lehet megtekinteni és megcsodálni a főtemplom Szent Család-oltáránál. Az ezekről készült fotókat az egyházmegye Facebook-oldalán posztolták, és advent negyedik vasárnapjának éjféljéig lehet őket értékelni. A második díjazott alkotás az lesz, amely a legtöbb értékelést kapja a közösségi oldalon. Ugyanakkor minden pályázó család elviheti alkotását december 28. után, az átvételkor emléklapot és könyvjutalmat fog kapni Böcskei László megyés püspöktől.

Az értékelést megelőzően az egyházmegye főpásztora úgy fogalmazott: sokat foglalkoztat minket, és tulajdonképpen az egész világot az a gondolat, hogy az idei szokatlan évben hogyan készüljünk, hangolódjunk rá a karácsonyra, hiszen a lehetőségeink skálája megrövidült. Vannak, akik teljesen lemondanak erről, és vannak olyanok, akik a nehézségek ellenére mégis tesznek annak érdekében, hogy meglegyen az ünnep szépsége, békéje, mélysége. A betlehem-készítő kezdeményezés talán legfontosabb hozadéka, hogy a családok mennyire tisztán dolgozták fel a témát, nyitottnak mutatkoztak Isten közeledése iránt, és közösen munkálkodtak azon, hogy az ő szeretetének befogadása megvalósulhasson.

A kiírás feltételei közé tartozott egyébként, hogy csak természetes anyagokat lehetett felhasználni, és a Szent Család három fő alakját meg kellett jeleníteni, a többi szereplő ábrázolása viszont a közösségek fantáziájára volt bízva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában