Eldőlt

2020.11.16. 16:50

Megszavazták Nagyvárad fürdőváros-övezetét

Forrás: Oradea in Imagini

Fotó: V. Vasile

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén megszavazta, hogy a város mely részét fogják fürdőváros-övezetté minősíteni. Az önkormányzat javaslata értelmében ebbe az övezetbe tartozik majd a Sebes-Körös két partja a Prezan híd és a Densușianu híd közötti szakaszon, a belváros, a vár és környéke, a Körösvidéki Múzeum és a megyei könyvtár környéke, a felújítandó Őssi strandfürdő és több zöldövezet. A napirendi pont vitáján Emilian Pavel, a PSD frakcióvezetője azt kérdezte, miért nem foglalták bele ebbe az övezetbe a Tokaji telepet és az Eminescu lakónegyedet is, hiszen a városnak ezeken a részein sok beépítetlen telek van, amelyeken kedvezőbb feltételek mellett lehetne több turisztikai beruházást megvalósítani, ha ezek a városrészek is a fürdőváros részeivé válnának. Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette, hogy az övezet végső körvonalait a minisztériumok és az Országos Rehabilitációs, Fizikai és Balneoklimatológiai Orvostudományi Intézet szakembereinek a konzultálása után állapították meg, és a mostani végső módosításokat is az intézet javaslatára eszközölték.

A végső változat szerint kikerül az övezetből a Nagyváradi Egyetem és környéke, bekerül azonban a Dózsa György utca és a megyei kórház környéke. Birta hozzátette, hogy a város nem vitatkozik többet az intézet szakértőivel, hanem elfogadja az ő javaslataikat, és ha a jövőben hasznosnak bizonyul ez az elképzelés, akkor elképzelhető, hogy bővíteni fogják a fürdőváros-övezetet. A határozattervezetet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában