Infrastruktúra

2020.09.07. 12:28

Tovább fejlesztené Bors községet

Újabb mandátumra pályázik a Bors községet a rendszerváltás óta vezető RMDSZ-es polgármester, Bátori Géza. A település ugyan még Nagyváradot is megelőzi, ami az egy főre jutott jövedelmet illeti, de azért még vannak feladatok.

Ciucur Losonczi Antonius

Bors község különösen fontosnak tartja az infrastruktúra fejlesztését – hangsúlyozta Bátori Géza az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Az idén elkezdték a mezőgazdasági utak aszfaltozását, és arra törekednek, hogy a ciklus végére mindegyik korszerűsítve legyen. Jelenleg Biharszentjánoson és Borson kezdték el térköves járdáknak a kiépítését, a behajtók és az árkok rendbetételét – ezt is folytatni szeretnék Kisszántón és Nagyszántón. Jól állnak a községi utakkal, az idén a településről kivezető összekötő utaknak a modernizálása zajlik. A tervek közt szerepel a víz- és csatornahálózat bővítése (az országút mentén, a lakatlan részeken, illetve rácsatlakoztatnának cégeket), és gondolkodnak egy újabb ipari park működtetésén. Létrehoznának egy kerékpárutat, mely összekötné Borsot Nagyszántóval. Ha ez megoldódott, akár más irányba is el lehetne vinni, például a határ, vagy Bihar, Hegyközcsatár, Hegyközpályi felé, s így kiépülhetne egy Nagyváradot elkerülő bicikliút – magyarázta az elöljáró.

A környezetvédelemről sem feledkeznének meg – beindítanák a geotermális energia hasznosítását. Elsősorban a középületeket fűtenék így, hiszen olcsóbb volna, mint a jelenlegi gázellátás. Ugyanakkor ezekre fotovoltaikus elemeket is kihelyeznének, hogy meleg vizet állítsanak elő. Új parkokat avatnának és fejlesztenék a meglevőket.

A turizmusra is jobban koncentrálnának a jövőben: kérvényt tettek le a szakminisztériumnál a helyi jelentőségű turisztikai központ státusz elnyerése érdekében. Ha minden jól megy, hamarosan meglesz, és akkor könnyebben pályázhatnának főleg a termálvízzel kapcsolatos fejlesztésekre – tudtuk meg. Bővítenék a községi tulajdonban levő Iris hotelt: létrehoznának egy eseményházat (nagytermet) és hévízzel oldanák meg a szálloda fűtését, hogy wellness-központ is üzemelhessen ott.

Fontosnak tartják a kultúrát és az oktatást is. Lehetséges, hogy kinövik a borsi bölcsődét – Szentjánoson is építenének egyet, amennyiben marad a túljelentkezés, valamint folyamatban van az öregotthon bővítése. After schoolt is beindítanának Borson és Szentjánoson, és egy kulturális központ építését is bevállalnák. Modernizálnák a szentjánosi óvodát és létrehoznának egy nagy műfüves pályát a sportcsarnok háta mögött. Felmerült egy tekepálya építése is, melynek egykor nagy hagyománya volt a községben.

Létrehoznának egy szociális kantint, mely élelmet biztosítana a gyermekeknek a bölcsődétől az iskoláig, illetve a rászoruló idősek kedvező áron kapnának ételt. Szükség volna állandó orvosi ügyeletre is – az épület megvan hozzá, csak rendbe kell tenni. Kisszántón az orvosi rendelőt korszerűsítenék, illetve feladat még az ottani kultúrház felújítása. Ugyanakkor pályázatot tettek le szociális lakásokra fiataloknak, a szakembereknek pedig magánházakat építenének. És mert a biztonság is lényeges – tovább fejlesztenék a térfigyelőkamera-rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában