Iskola

2020.09.15. 10:02

Tanévkezdés a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban

Fotó:  Alexandru Nițescu

János Piroska

Az idei tanév első napján most talán nem csak azok izgultak, akik először lépték át az új iskola, osztályterem küszöbét, hanem azok is, akik a tavaszi online oktatás és a hirtelen elröppenő nyári vakációt követően hónapok után első alkalommal térhettek vissza a megszokott falak közzé. Az épület maradt, azonban minden más változott.

Diáknak, szülőnek és tanárnak sem ígérkezik egyszerűnek ez a tanév – ezt támasztotta alá többek között az a kilencedik osztályba lépő diák is, aki a Mihai Eminescu Főgimnáziumban kezdte meg tegnap tanulmányait. Az ünnepélyes tanévnyitó nélküli első nap „eligazításán” csak az osztályközösség első felével ismerkedhetett meg, s a következő időszak lefolyását is kérdőjelek övezik. Az iskolaépület előtt várakozó édesapja szintén nehéznek írta le a helyzetet. A bizonytalanságot emelte ki az iskolaépület előtt várakozó tizenkettedik osztályba lépő diák is, aki a tanórák kapcsán felmerülő kérdések mellett az olyan közösségépítő rendezvények sorsát is bizonytalannak tartja, mint például a hagyományos gólyabál. Mások a nagyszünet elvesztését, illetve azt kifogásolták, hogy a „nem olyan fontos” tantárgyakat is ugyanúgy benne hagyták az órarendben.

Hochhauser Enikő aligazgató elmondása szerint a tanév első napján a diákok megkapták a tankönyveiket, illetve az órarend mellett ismertették velük a járványügyi óvintézkedéseket. Az iskola épületébe, ahova a diákokon és tanárokon kívül más személy nem mehet be, három ponton történik a beléptetés, a végzős osztályok kivételével pedig a diákok hetenként váltva egymást vesznek részt az online és offline oktatásban. Az önkormányzattól várhatóan ma érkeznek meg a védőmaszkok – tudtuk meg az aligazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában