Modernizálás

2020.09.23. 12:30

Munkahelyeket és tiszta ivóvizet kérnek Félegyházán

Iható csapvizet és a gáz bevezetését. Ezt kérték Biharfélegyháza, Biharvajda és Félegyháziújtelep (Mihai Bravu) falvak lakói azon a lakossági fórumon, amelyre a helybéliek meghívták Hegedűs Hajnalka községi polgármesterjelöltet, Ilie Bolojan nemzeti liberális, és Szilágyi Zsolt néppárti megyeitanácselnök-jelölteket.

Tóth Ádám

A községbeliek arra panaszkodtak a hétfő délután megtartott fórumon, hogy bár a vezetékes víz majdnem annyiba kerül, mint Nagyváradon, az Észak-Nyugati Vízszolgáltató, amelyhez tartoznak, mind ez idáig nem volt képes iható, tiszta vizet biztosítani a hálózatban. Másrészt senki nem törődik a lakosság ama több éve kifejezett igényével, hogy legyen lehetőségük a gáz bevezetésére. A kultúrház is omladozik, miközben a községközpontban példásan felújított közösségi épületet csak egy szűk kör használhatja. „Kiprivatizálták a kultúrházat?” – kérdezte egy, az elöljáróság munkájával elégedetlen helyi lakos a fórumon.

Hegedűs Hajnalka, az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltje beszédében megköszönte Ilie Bolojannak és Szilágyi Zsoltnak, hogy időt szakítottak a község meglátogatására, másrészt arról biztosította a helybélieket, hogy mind a románokat, mind pedig a magyarokat emberséggel és egyenlő bánásmóddal fogja kezelni megválasztása után.

Nem ígérek olyat, amit nem lehet teljesíteni – mondta Ilie Bolojan. A gáz bevezetéséhez külső támogatás kell vagy uniós alap, egyébként elég drága művelet lenne. Az viszont biztos, hogy a helyi kistermelőket segíteni kell, átcsomagoló és raktározó egységeket kell létrehozni azért, hogy a nagyáruházak ne a messzi vidékekről, távoli országokból idehozott zöldséget árulják, hanem a helyi termelőktől vásároljanak. Ez máshol jól működik. Változás kell, ezért azt kérem önöktől, szavazzanak Hegedűs Hajnalkára – zárta szavait Ilie Bolojan.

Szilágyi Zsolt a megye integrált közlekedési hálózatának megteremtését szorgalmazta. Az autóbusz-, a vonat- és a villamoshálózat fontos kiegészítője lehet mind vidéken, mind pedig Nagyváradon a kerékpárút-hálózat. Nyugaton és Magyarországon ez több helyen már jól működik, a jó példákat itt is meg kell honosítani. A legnagyobb feladat azonban a munkahelyteremtés, sajnos az elmúlt négy évben túl sok eredményt ezen a téren sem láthattunk, sőt. A mihályfalvi cipőgyár távozásával például több ezer család megélhetése került veszélybe. Magyarok, románok egyaránt munkahelyeket, biztonságot, jobb életkörülményeket akarunk, ebben össze kell fogjunk – mondta. A magyarokat és a románokat is megilleti a tisztelet, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű egy polgármester. Minden elöljárónak kötelessége lenne rendszeres falugyűléseket szervezni, amelyeken a helybéliek elmondhatják gondjaikat. Sokat elárul, hogy sok helyen ezek elmaradtak, mintha a vezetők nem mernének szembesülni választóikkal és azok kérdéseivel. Ugyanakkor, mint minden kampányban, most is vannak, akik „meg nem erősített híreket” terjesztenek, uszítgatnak… „Ne higgyenek a rémhírterjesztőknek, ne engedjük, hogy a románokat a magyarok ellen hangolják, vagy fordítva. Kölcsönös tisztelet, emberség és összefogás hozhat normális életet a magyarok és románok között. Ha a megyeszékhelyen kialakult egy partnerség, amely fejlődést hozott, ez a megyében is lehetséges lesz. A polgároknak négyévente adatik meg a választás és a változtatás lehetősége. Akik itt elégedettek a közállapotokkal, minden bizonnyal arra szavaznak, maradjon minden a régiben, aki viszont jobbat akar, az vasárnap, szeptember 27-én menjen el, majd szavazzon Hegedűs Hajnalkára és a néppárt jelöltjeire. Lesz partnerünk ahhoz, hogy mind Félegyházát és környékét, mind pedig a megye más vidékeit fejleszteni tudjuk” – zárta szavait Szilágyi Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában