Modernizálás

2020.09.28. 14:31

Különleges, térhatású hangtechnológia a nagyváradi Cinema Palace-ban

Pikó Stefánia

A Cinema Palace, mely jelenleg az egyetlen mozi az egész városban, két új termet avatott fel az elmúlt hétvégén. A termek újdonságait nemcsak az eddiginél is kényelmesebb, méretesebb fotelek és az automatikusan működő Sony 4K lézerprojektor jelenti, hanem a két-három évvel ezelőtt Las Vegasban bemutatott Dolby Atmos hangtechnológia is.

A Sony 4K lézerprojektor jelenleg az egyik legjobb teljesítményű az elérhető projektorok közül, piacvezetőnek számít. A projektor 15.000 lumen fényerővel bír és 10.000:1 kontraszttal rendelkezik, kiváló képminőséget nyújt, kiemelten jó a 3D-s vetítésekhez is.

A Dolby Atmos audió platform az eddiginél sokkal természetesebb és valóságosabb hangteret ígér a mozikba látogatók számára, ezt pedig a legfeljebb 64 hangsugárzóval éri el. A Dolby Laboratories vezetője, Kevin Yeaman az elmúlt éveik legjelentősebb innovációjának nevezte az új hangtechnológiát. Az új rendszer értelmében a vászon mögé további két hangszóró kerül, a vászon mellé „Side Surround”, a nézőtér fölé pedig „Top Surround” hangfalakat szerelnek. A hangokat nemcsak csoportonként tudják megszólaltatni, hanem hangfalanként, egyenként is, tehát a néző be tudja azonosítani a pontos helyzetét mondjuk egy körbe-körbe röpködő madárnak, vagy helikopternek. Egy ideálisan paraméterezett hangrendszerű moziban, mint a mienkben, a Dolby Atmos a közönséget körülölelő, a képhez tökéletesen illeszkedő, valóságos hangteret képes létrehozni. Az avatón rövid klipekkel és különböző hanganyagokkal mutatták meg, mit jelent a Dolby Atmos. Az egész rendszer középpontjában a néző, a nézőtér áll, és az a célja, hogy a filmben történő minden hangot úgy helyezzen el, hogy a nézőnek olyan érzése legyen, mintha ott lenne a cselekmény közepén.

Romániában összesen hat olyan moziterem van, amely rendelkezik ezzel a hangtechnológiával, Nagyváradon kívül Szatmárnémetiben, Nagyszebenben, Bukarestben és Marosvásárhelyen van ilyen.

A Cinema Palaceban felavatott két új terem egyike rendelkezik a Dolby Atmos rendszerrel. Bár a termek 178 és 137 férőhelyesek, egy darabig nem fogjuk őket egészen megtelve látni, ugyanis még abban az esetben sem megengedett, hogy két személy egymás mellett üljön, ha egy háztartásban élnek. Tekintettel a világjárványra, csupán minden második helyet adnak el, ami ebben az esetben nem is olyan rossz, hiszen még nagyobb kényelmes, személyes teret jelent. Túlzsúfoltságtól akkor sem kell tartani, amikor majd lazulni fognak az előírások, hiszen ahogyan már említettük, a fotelek az eddigieknél is nagyobbak, kényelmesebbek.

Az érdeklődők első körben a Mulan című filmet tekinthetik meg az új 3-as teremben, mely amellett, hogy a Dolby Atmos hangtechnológiához lett adaptálva, 3D-s, és magyar szinkronnal is elérhető.

Fotók: Pikó Stefánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában