Tervek

2020.09.08. 14:22

„Közösségépítés nélkül nincs jövő”

Ciucur Losonczi Antonius

Szalárd jelenlegi vezetője és RMDSZ-es polgármesterjelöltje, Nagy Miklós szerint a tapasztalat azt mutatja: manapság nagyon sok ember gondolja magáról azt, hogy vezetőnek született, és ezért be akar ülni a bársonyszékbe. Sokan felelőtlenül ígérnek fűt-fát, megvalósíthatatlan dolgokat, miközben velük szemben az RMDSZ-es polgármesterek és a mögöttük levő csapatok azt vallják: szolgálatra jelentkeztek. Ez nagyon fontos a közösségépítés szempontjából, és ezt szeretné ő is tenni a továbbiakban is – hangsúlyozta szeptember 7-i sajtótájékoztatóján Nagy Miklós. Újabb mandátumra jelentkezett tehát, hogy be tudja fejezni az elkezdett projekteket, közölte. Úgy fogalmazott: ezek nem csak álmok, hanem megszületett tervek, papíron létező projektek. A legtöbbnek már aláírták a szerződéseit, és következnek a közbeszerzések, azok a mozzanatok, melyek oda vezetnek, hogy tapinthatóvá váljanak bizonyos elképzelések.

A terveik közt szerepel az ivóvíz- és csatornahálózat bővítése és befejezése Szalárdon, Hodoson és Szentimrén. Jelenleg a munka kényelmetlenebb fejezeténél tartanak (por, sár, zavaró munkagépek, feltúrt utcák), de ezek elengedhetetlen tartozékai annak, hogy aztán később következhessen az utak, utcák leaszfaltozása. Sok millió euró értékű hatástanulmányok vannak kidolgozva, engedélyek, pozitív véleményezések beszerezve, s csak arra várnak, hogy kiírják az Európai Unió új költségvetési ciklusának a pályázatait, vagy a kormánytendereket. Munkahelyeket teremtenének, mezőgazdasági utakat köveznének, további járdákat és utakat építenének, „melyek összekötnek, hiszen egy polgármester feladatai közé tartozik ténylegesen és jelképesen is az út- és hídépítés, melyek összekötnek embert az emberrel, települést a településsel”. Ez nem könnyű, de arra kell törekedni, hogy Szalárd megmaradjon az egység és a béke, egymás kölcsönös elfogadásának szigete – jelentette ki a polgármesterjelölt.

Ezután is támogatni szeretnék a fiatalokat, hogy legyen jövőképük, és megmaradjanak a szülőföldjükön. Odafigyelnek ezért a gyermekek és az ifjúság nevelésére, oktatására, egy olyan irányba, mely pozitívan tudja befolyásolni a helyi közösség életét. Szerencsés helyzetben vannak ilyen szempontból, hiszen nem győznek építeni iskolákat és óvodákat, ugyanis vonzóvá vált a község – magyarázta Nagy Miklós. Egy új iskolaszárnyat építenének az elemistáknak Szalárdon, konyhával és étkezővel ellátva, hogy testvértelepülési mintára minden ott élő gyermek különbségtétel nélkül kaphasson meleg ételt, s ezzel az iskolaelhagyás jelensége is csökkenne. A tervek szerint tavasszal elkezdhetik az alapozást és az építkezést, így jövő szeptemberben talán már ott is elkezdődhet az oktatás.

Uszodát is szeretnének építeni, valamint egy fedett piacot, a gazdákat segítendő – a tervek már elkészültek. Új lakóparkot létesítenének Szalárdon 72 fiatal család számára – az engedélyek megvannak rá. Geotermális vízzel fűtenék a közintézményeket, óvodákat és iskolákat, illetve alternatívaként a földgázhálózatot bővítenék a község minden településén. Az idősekről is gondoskodnak együttműködve az Agapé Alapítvánnyal, és jó kapcsolatot ápolnak az egyházakkal, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában