Ady

2020.09.03. 20:20

Iskolakezdés: ,,A pedagógus nemcsak szóval dolgozik, hanem mimikával is”

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban idén öt új osztály indul, a tanévet pedig összesen körülbelül 734 diákkal kezdik meg, de még zajlanak a különbözeti vizsgák, tudatta lapunkkal Vad Márta iskolaigazgató.

Törő Enikő

Régi adys diákként meglátogatni az iskolát mindig kellemes és nosztalgikus érzés. Azonban idén ez szívszorító is volt: a folyosók ketté vannak választva, nyilakkal jelzik, hogy merre lehet menni, de még ezelőtt a portás a szokásos kedves üdvözlés mellett a testhőmérsékletemet is megmérte és felhívta a figyelmemet a maszkviselésre. Az idei tanév másként kezdődik meg és másmilyen is lesz. Bár egyelőre csak ajánlásokat tettek közzé, de nagy valószínűséggel az iskolán belüli közösségépítés és közös programok idén elmaradnak, szünetelnek.

Vad Márta igazgató, ahogy minden év szeptemberében, készséggel vezetett körbe az iskolában, megmutatta, mely termek vannak felújítva és elmondta, milyen tervekkel indítják az új évet. Mint kifejtette, egyelőre nem tudják, hogy a tanítási órák és szünetek milyen program szerint lesznek megszervezve, az elkövetkezendő napokban derül ki, amikor hivatalos értesítést és szabályzatot kapnak erre vonatkozóan. Ugyanígy a bentlakással kapcsolatosan is lehetnek még változások. Reméli, ha kisebb változtatással is, a diákokat az iskola falain belül lehet oktatni majd az egész tanévben, a szülők nagy többsége is ezt szeretné – ennek kapcsán a nyáron közvéleménykutatást is tartottak.

Fertőtlenítőszer-adagolókat helyeznek el minden tanteremben és az iskola különböző pontjain, emellett maszkokat is biztosítanak, havonta 30 ezerre van szükség az iskolában. A maszkok terén kaptak segítséget, de egyébként a költségvetés szűkös. ,,Nagyon nehéz lesz maszkban órát tartani és órán lenni. Sajnos nem elég a beszéd, fontos a mimika, és fontos az is, hogy a tanár lássa a diák arcán, hogy minden megértett-e, van-e még kérdése. A pedagógus nemcsak szóval dolgozik, hanem mimikával és testbeszéddel is” – fogalmazott Vad Márta. A nyár folyamán leltárt készítettek és próbáltak felkészülni arra, hogy amennyiben át kell térni online, vagy részlegesen online oktatásra, mi a teendő, és hogyan tudják ezt megvalósítani, illetve az órák közvetítésének módjairól is beszéltek.

A vezetőséget illetően nem történt változás a nagyváradi Ady Endre Líceumban, továbbra is Vad Márta igazgató és Ciubotariu Éva aligazgató vezeti az iskolát. A tanári karban azonban volt néhány változás: András Emese tanárnő és Flonta Ioan tanár nyugdíjba vonult, Ferkő Emília tanárnő idén Bukarestben a tanügyminisztériumban tevékenykedik, illetve Csepregi Imola és Demeter Emőke idéntől magyar irodalmat és nyelvet oktat.

Az idei tanévet egyébként 734 diákkal kezdik meg, de még zajlanak a különbözeti vizsgák, így lehetséges, hogy néhány tanulóval nő a létszám. Mint minden tanévben, idén is két ötödik osztályt indítottak, mindkettőt intenzív angollal, valamint öt kilencediket: filológia intenzív angol; matematika-informatika intenzív angol; matematika-informatika intenzív informatika, természettudományok intenzív angol; természettudományok.

Felújítások

Az érkező diákok osztálytermeit a nyáron felújították. ,,Nagyon nehezen sikerült a megvalósítás, ugyanis külön támogatást sehonnan nem kaptunk, csak a szülők segítettek. A megyei tanácstól kaptunk támogatást, de nem erre. A vezetékcserék harmadik fázisát sikerült megkezdeni, ez az épület hátsó részében zajlik, remélhetőleg a jövő hét elejére a benti része befejeződik” – fejtette ki az igazgató. Hozzátette, hogy a munkához hamarabb is nekikezdhettek volna, azonban mivel az iskolaépületet járművekkel lehetetlen megközelíteni az infrastrukturális beruházások miatt, így konkrétan a csöveket is nagyon nehezen juttatták el odáig. Az iskola átfogó felújítási terve már kész van, mint arról lapunkban is beszámoltunk, jelenleg anyagi források után kutatnak.

Tervek

A jövendőbeli kilencedikesek számára igazán jó hírt közölt Vad Márta: a tervek szerint már a jövő tanévtől indítanának új osztályokat, pedagógia profillal. A nyáron egy külső értékelésen is részt vettek ennek kapcsán, már csak a hivatalos miniszteri rendeletet várják az ideiglenes működési engedély miatt. Négy új osztályt indítanának: óvó- és tanítóképző, óvónő- és dadaképző, mediátor, szabadidős tevékenységeket szervező.

Az iskola hamarosan, 2022-ben fennállásának 250. évfordulóját ünnepli, mondta el Vad Márta igazgató. Erre már készülnek, részleteket azonban egyelőre még nem árult el.

Fotók: Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában