Támogatott tartalom

2020.09.18. 16:05

Ioan Mang (PSD): A Bihar megyeiek jobban fizető munkahelyeket érdemelnek!

INTERJÚ

Hogyan értékeli Bihar megye gazdasági fejlődését, a munkahelyeket és a bérek szintjét tekintve?

I. M.: Bihar megye jelenlegi legnagyobb problémája a bérek alacsony szintje. Más fejlett megyékhez képest le vagyunk maradva ebben a tekintetben, mivel a megyeközpontnak nem sikerül megemelnie a béreket és ez kihat a többi településre is. Egy sárga választási szórólapon láttam, ahogy egyesek az elmúlt tíz év alatt történt nettó bérnövekedéssel dicsekszenek. Amit nem mondanak el, az az, hogy ebből a 10 évből 6 PSD-kormányzás alatt telt el (2012-től 2015-ig és 2016-tól 2019-ig), a mi célkitűzésünk pedig az volt, hogy növeljük a romániai lakosok bérét. Ha nem emelkedtek volna országosan a fizetések, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nem tudott volna béremelést végrehajtani, az biztos. A PNL kampánygrafikonjain tulajdonképpen a PSD-kormányzás EREDMÉNYEI szerepelnek!

Valaki azt az észrevételt tette, hogy a nagyváradiak a Nyugati Szövetség jobbágyaivá váltak. Milyen hozzáfűznivalója van ehhez?

I. M.: Valóban, Nagyváradon az alkalmazottak szörnyen keveset keresnek más környékbeli városokhoz képest, amelyekkel megköttetett az a bizonyos Nyugati Szövetség.

Sajnos a nagyváradiaknak ez a szövetség semmi jót nem hozott. Elvitte viszont a pénzt Nagyváradról Aradra… A nagyváradi átlag fizetések szintje továbbra is az aradi, temesvári, kolozsvári bérek szintje alatt maradt. Ezért keresik a nagyváradiak máshol a boldogulásukat. Ezért mennek el a fiatalok olyan városokba, ahol a munkaerőpiac kedvezőbb feltételeket kínál. Ezek miatt az alacsony bérek miatt és az ingatlanközvetítők (amelyekkel karöltve épít a polgármesteri hivatal lakótömböket, ezt ők is írásba adták!) magas árai miatt a váradiaknak sokkal többet kell dolgozniuk, hogy megszerezhessenek egy lakást maguknak. Nagyvárad országosan a negyedik helyen van azt tekintve, hogy hány hónapot kell ledolgozzon egy munkavállaló egy lakás megszerzéséért, de sokkal LEJJEBB áll fizetések tekintetében! A PNL-propaganda folyton összehasonlítja Nagyváradot Béccsel vagy Barcelonával, de ez egy csalóka összehasonlítás. Váradot nem lehet összehasonlítani még Kolozsvárral vagy Temesvárral sem. De még a határon túli Debrecennel sem. Fizetések tekintetében sem, fejlődés vagy életszínvonal tekintetében sem.

Nagyvárad a PNL-vezetés alatt továbbra is egy kisváros marad nagy elvárásokkal, rendkívül kicsi emberek büszkeségétől vezérelve.

Mit tud elmondani a debreceni modellel kapcsolatban?

I. M.: Tizenkét évvel ezelőtt Nagyvárad meghaladta Debrecent fejlődés tekintetében. Jelenleg a magyar város sokkal előbbre tart. Mit tettek a magyarok és mit nem a mi városunkat vezető liberálisok: Debrecennek sikerült nagy vállalatokat bevonzani, amelyek képesek nagy fizetéseket adni munkavállalóiknak. Mit tettek Nagyváradon a liberálisok? Ott tartunk, hogy az ipari parkokban a gyógyszeripari cégek helyett rendezvénytermek és autószalonok foglalnak helyet! Azt hiszem, ebben egyedülállóak vagyunk országos szinten. Nem így kell jobb életszínvonalat biztosítani a nagyváradiaknak! A PNL tagjainak vagy szimpatizánsainak talán, de a váradi embereknek nem.

Miért jutottunk ide?

I. M.: A nagyváradi alacsony fizetések fő oka a PNL-vezetés rossz politikája az elmúlt 12 évben. Felépítették az ipari parkokat, ahova beengedtek olyan cégeket, amelyek többsége minimálbért ad. Nem lehet tudni, miért...

Miért nem jöttek nagybefektetők Váradra?

I. M.: Azért, mert nem találtak helyet a liberálisok nagy céghálózatában. Mert Nagyváradon a versenytárgyalásokat csak azok „nyerik” meg, akiknek „kell”, vagy más szélhámosok, akik közvetlenül rá vannak kapcsolódva a város erőforrásaira. A PNL cégei fejlődnek, futószalagon kapnak megrendeléseket (sokszor törvénytelenül), miközben a váradiaknak továbbra is a legalacsonyabbak a béreik országos szinten. Ez az igazság!

Mikor emelkednek majd a Bihar megyeiek fizetései?

I. M.: A bihari embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy egy megyében a bérezés attól függ, milyen a megyeközpontbeli bérezési szint. Más szóval: ha Nagyváradon kis fizetéseket adnak, ez azt jelenti, hogy a megye más városaiban sem lesznek nagyobbak a bérek. Ez egy olyan dolog, amivel évek óta harcolunk, a megoldás pedig, sajnos, nem csupán a mi kezünkben van. Ha a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nem képes emelni a bérek szintjét – az itt élők vagy ide dolgozni jövők számára –, megyeszinten sem lehet megoldani a helyzetet. Ezért, a szeptember 27-i helyhatósági választásokon muszáj megszabadulnunk a PNL-rezsimtől, amely a váradi fizetéseket alacsony szinten tartja. A liberálisokat nem érdeklik az emberek és problémáik, csupán saját üzleteléseik, és az, hogyan gazdagodjanak meg még jobban az alkalmazottak bőrén, miközben utóbbiak egyre szegényebbek lesznek, és egyre bizonytalanabbá válik a jövőképük gyermekeik sorsával kapcsolatban.

Mégis mit tehet a megyei tanács?

I. M.: A Bihar Megyei Tanács vezetése eddig sem ült ölbe tett kézzel, hogy történjen végre valami csoda Nagyváradon. Ez a rezsim soha nem fog csodát tenni, bármennyi könyvet olvasnának is ki…

Sikerült néhány fontos intézkedést hoznunk, és pontos stratégiákkal rendelkezünk a helyzet javulása érdekében.

Megyei szinten létesítettünk egy ipari parkot Mezőtelegden, amely a Sebes-Körös medencéjének szükségleteit lefedi, és Székelyhídon is elkészül egy a hónap végéig. Egy másik épül Paptamásiban. Ez a kettő a megye északi részét, a határ menti régiót fedi le. További terveink közt szerepel Belényes környékén is létrehozni egy ipari parkot, a Belényes és Dragánfalva által határolt övezetben, valamint más településeken, ahol még nincs ilyesmi, például Margittán. Nagyváradon egy európai uniós projekt keretében megépítjük a Tudományos és Technológiai Parkot az egyetemen. Itt egy olyan regionális kutatóközpontot szeretnénk létrehozni, amely bevonzza az innovációkba befektetni kívánó cégeket, és amelyek jó fizetéseket biztosítanak. Ezekkel az erőfeszítésekkel szeretnénk kialakítani egy vonzó üzleti infrastruktúrát a befektetők számára.

Ön húsz éven keresztül sikeres üzletember volt, tíz éve pedig már jelentős köztisztviselői karrierrel büszkélkedhet. Hogyan szeretné ezt a más jelölt számára elképzelhetetlenül nagy tapasztalatot értékesíteni?

I. M.: A forradalom utáni időkben én voltam az egyik első magánvállalkozó a megyében, az egyik vezető területen, a kutatásokban megszerzett tudásom alapján, nem pedig az üzletelés terén… Szeretnék személyesen belefolyni az ipari parkok fejlesztésébe, hogy az idegen befektetőket könnyebben bevonzhassuk, akik megfelelő fizetéseket adhatnak a bihari munkavállalóknak. Használni fogom az összes létező kommunikációs csatornát, a hivatalosakat és a személyeseket egyaránt, hogy erős cégeket találjak, és meg tudjam őket győzni arról, hogy Biharba jöjjenek. Az egész húszévi üzleti, valamint a köztisztviselői tapasztalatomat latba vetem a bihariak érdekében.

Milyen hozzáállása lesz a megyei tanács elnökeként?

I. M.: A megye vezetőjeként nem fogom tűrni, hogy Bihar megyébe tóduljanak a cégek az olcsó munkaerő miatt. Meg kell állítanunk ezt a jelenséget. Ezt nem csupán az ipari parkok fejlesztésével, de az oktatásba, a fiatalok felkészítésébe történő befektetésekkel is elérhetjük, modern iskolákat biztosítva nekik, ahol kitanulhatják a sikerszakmákat. A Bihar Megyei Tanács a bihari cégekkel való együttműködésben, már bevezette a német modell szerinti, duális képzési rendszerben történő szakképesítést. Ez egy sikertörténet, amelyet át kell venni és ki kell fejleszteni. Az ipari parkok mellett ki kell terjesztenünk egy a fajta képzési módszert a megye egész területére.

Milyen egyéb intézkedéseket tervez még?

I. M.: A közúti infrastruktúra-fejlesztés nyomán további befektetőket hozhatunk Biharba, hogy az áru- és személyszállítás könnyebben és jobb körülmények között történhessen. Manapság 530 km jó minőségű megyei úttal rendelkezünk, az elkövetkező négy évben pedig, tanácselnökként be szeretném fejezni az összes közút korszerűsítését, vagyis hogy mind a 900 kilométernyi út, amely a megyei tanács kezelésében van, jó állapotban legyen, biztonságos közlekedést és időmegtakarítást eredményezzen.

A megye gazdaságának fejlesztése és a munkahelyek számának növelése érdekében a turizmus is jó lehetőséget kínál. Megyénkben óriási lehetőségek vannak. Hogy ezeket a lehetőségeket kihasználjuk, szeretném növelni Bihar megye látványosságainak vonzerejét!

Egyrészt fejleszteni fogjuk a turisztikai infrastruktúrát, itt utalok az erdélyi-szigethegységbeli hegyi út építésére, bicikliutak kialakítására a tematikus túraútvonalakon és a Vertop–Biharfüred közötti síparadicsom létesítésére.

Másrészt a helyi termelők és kézművesek támogatása érdekében is hozunk intézkedéseket, így emelhetjük a bihari falvakban lakók életszínvonalát. A turistaházak és a velük kapcsolatos kereskedelem és szolgáltatások fejlesztése újabb munkahelyeket teremt majd sok bihari lakos számára.

Fizetett hirdetés: H10531

Comandat de PSD Bihor, Publicat de Inform Media Press SRL, CMF 21200019

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában