havi közgyűlés

2020.09.02. 18:07

Infrastrukturális jellegű beruházásokról is döntött a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete

A városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta hétfő délután a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. Valamennyi jelentősebb napirendi pont gond nélkül átment.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik megszavazott előterjesztés azt tartalmazta: tekintettel az utóbbi hónapokban kialakult helyzetre, vagyis hogy a koronavírus-járvány miatt sok kereskedelmi társaságnak takaréklángon kellett működnie vagy végleg beszüntette a tevékenységét, és sokan elveszítették a munkahelyeiket, mentesüljenek a késedelmi kamat befizetése alól azok a természetes és jogi személyek, akik/amelyek október 30-ig naprakészen rendezik adó- és illeték-, valamint egyébirányú tartozásaikat a helyi költségvetés felé.

Egy másik határozattervezet arról szólt: áfával együtt legtöbb 14,7 millió lej arra legyen felhasználva, hogy végleg befedjék az Eco Bihor nem veszélyes hulladék ökotárolóját. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester jelezte: lezárult a kivitelező kiválasztására kiírt versenytárgyalás, a beruházás értéke megközelíti a 3 millió eurót, az összeg pedig fokozatosan gyűlt össze, mivel belefoglalták a hulladéklerakás tarifájába. „Ezzel a procedúrával tulajdonképpen rendben lesz a lerakat. Folytatjuk a többi hulladéktárolóval, és minden egyes tonna lerakott hulladék hozzájárul ennek a befedési alapnak a gyarapításához” – fogalmazott. Szintén „szemétügy”, hogy korábban Nagyürögd önkormányzata azt kérte: Várad tegye lehetővé, hogy a bontásokból származó hulladékaikat, valamint a kidobásra szánt régi tárgyaikat a községben élő magánszemélyek lepakolhassák a Thurzó Sándor utcában található szelektív hulladéklerakatban, illetve legyen meghatározva ezen tevékenység költségvonzata mind Nagyvárad, mind Nagyürögd számára. „Úgy vélem, ez egy hasznos szolgáltatás, melyet Nagyvárad akár a többi, a metropolisz övezetben levő községnek is felajánlhat, mert ezáltal gyakorlatilag garantálva volna egy plusz takarítás a térségben” – nyilatkozta az elöljáró a Nagyürögddel kötött megállapodást tartalmazó anyag elfogadását megelőzően.

A polgármesteri hivatal megtette az összes előkészületet annak érdekében, hogy a város egy része országos jelentőségű fürdőhellyé legyen nyilvánítva. Ez azt jelenti, hogy egy övezeti urbanisztikai tervben be lett határolva ez a rész, az országos balneológiai intézet mintákat vett az itteni hévízforrásokból és megállapította, hogy gyógykezelésre alkalmasak. A vonatkozó helyi tanácsi határozat elfogadásával az önkormányzat szabad kezet kapott arra, hogy a teljes dokumentációt benyújtsa az egészségügyi minisztériumnak. „Becsléseink alapján körülbelül 3 hónapot vesz igénybe, hogy megjelenjen az a kormányhatározat, mely rögzíti, hogy Nagyvárad országos jelentőségű fürdőhely. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik majd európai uniós pénzek megpályázására, ami a váradőssi termáltkert-projekt, és egyéb olyan, a fürdőzéssel kapcsolatos fejlesztések szempontjából fontos, melyek az elkövetkezendő években várhatók Váradon” – magyarázta Ilie Bolojan.

Egy másik határozat lehetővé tette, hogy a kérésüknek eleget téve, azok a fiatalok, akik a számítástechnika és kommunikáció (IT&C) területén fejtenek ki tevékenységet a várban, további helyiségeket kapjanak erre a célra, az erődítmény jobb oldalán.

Átment az a napirendi pont is, mely azon befektetés aktualizált hatástanulmányának, illetve műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadását tartalmazta, melynek értelmében kétsávosról négysávosra bővül a Matei Corvin utca Biharpüspöki torkolatában, azon a részen, mely felett áthalad az Aradot Nagyváraddal összekötő vasúti vágány. A munkálatok megvalósíthatósági tanulmányát tulajdonképpen már tavasszal jóváhagyta a képviselő-testület, azonban ez módosításokat szenvedett a polgármesteri hivatal partnere, az országos befektetési társaság (CNI) kérésére, így az úttesttől elkülönített gyalogos átjáró is készül majd, illetve az Árpád vezér (Ștefan cel Mare) utat a Püspöki (Matei Corvin) úttal összekötő körfogalom négysávos lesz. Ezekkel a változtatásokkal a következő szakaszába léphet ez a közel 2,2 millió euró értékű invesztíció.

Egy másik elfogadott anyag a váradi körgyűrűt (Grigorescu negyed) Nagyürögddel összekötő út hatástanulmányából származó műszaki-gazdasági mutatóknak és a kisajátítási folyosónak az elfogadására vonatkozott. A javasolt út 8,4 kilométer hosszú és két közigazgatási egység – Nagyvárad és Nagyürögd – területén haladna keresztül. A Grigorescu negyedből indulna a Hack-Halasi Gyula utca és a Nagyürögdi út kereszteződésénél, és a Váradcsehi út környéki felüljárón vagy a Nagyürögdi út környéki felüljárón keresztül folytatódna a Nagyürögdi úton a két település határáig, majd onnan tovább a községen keresztül a 64-es községi úttal való kereszteződésig. A szükséges engedélyeket beszerezték már, a következő években a két önkormányzat források után kell nézzen a befektetés gyakorlatba ültetése érdekében, mely 8,6 millió euróba kerülne, és 18 hónap alatt kellene elkészüljön. Ilie Bolojan arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy ez az összekötő út egy alternatívát jelentene a 79-es országútnak, és közlekedési szempontból tehermentesítené Nagyürögdöt, valamint a Váradra bejövő forgalmat az 1-es országút körgyűrűi része és a 79-es országút Aradi úti szakaszának kereszteződésénél. A képviselő-testület jóváhagyta a Cazaban utcai váradőssi városnegyed-központ műszaki tervének műszaki-gazdasági mutatóit, a befektetés becsült értéke 2,8 millió euró. A másik két városnegyed-központ (Nagyvárad-Rogériusz, a Magnólia tér és Váradszőllős) projektje a tendereztetés fázisánál tart. „Még hátravan két elfogadásra váró anyag – a nagypiac felújítása és az aluljáró építése az ortodox katedrális és a Szakszervezetek Művelődési Háza közötti részen. Miután ezek is meglesznek, valamennyi olyan uniós projekt, melyet Várad önkormányzata a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban megnyert, el lesz fogadva és tendereztetve, vagy pedig már a közbeszerzés valamelyik szakaszánál fog tartani” – jelezte a polgármester.

A különféléknél Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető bejelentette: kénytelen volt keresetet benyújtani a bíróságon, és ott kérni a vonatkozó helyi tanácsi határozat érvénytelenítését, mivel az önkormányzat és a prefektúra a törvény által előírt 30 napon belül nem reagált azon panaszára, hogy vizsgálják felül a bölcsődei hozzájárulás havi átlagköltségének elfogadását. Hozzátette: már a következő polgármester dolga lesz, hogy elfogadtassa a díszpolgári cím odaítélésének szabályzatát, melyet ő már egy jó ideje sürget.

Borítókép: előtérben Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában