Nosztalgia

2020.09.23. 09:41

Időutazás képben és hangban Nagyszalontán

Egy kis nosztalgia, derűs utcakép, rendhagyó kertmozi – ezzel ünnepelt Nagyszalonta az elmúlt hétvégén. Az őszi fesztivál keretében a hajdúváros csatlakozott a Filmtettfeszt helyszíneinek sorához.

BN-összeállítás

Az ősz fesztiválja péntek délután kezdődött a nagyszalontai főutcán, ahol a pergolák fölött színes esernyők idézték az őszt – a napsütés azonban szerencsére rácáfolt az évszakra, kellemes nyárutót idéző derű fogadta a sétálókat. A Városháza melletti utcai tárlat időutazásra szólította a járókelőket, a képeken a legfontosabb megvalósítások előtti és utáni nagyszalontai állapotok láthatók.

A szalontai főutca is színes ruhát öltött e hétvégére, a fák törzse és a korzó pihenőpadjai felvidították a járókelőket. Péntek és szombat este régi idők nagy slágerei segítettek a nosztalgiázásban, a térzene a főutca több pontjáról csendült fel, többféle zenei stílusban, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

A fesztivál fő attrakciója a kertmozi volt, a Csonkatorony tövében. Már a „filmvászon” is impozáns volt – maga az öreg torony fala! – és a vetítésre váró filmek is kiváló alkotások. Pénteken a Toldi játékfilmmel indult a sor, a részben Nagyszalontán forgatott alkotás minden tekintetben közel áll a hajdúvárosi közönséghez. Szombaton este kapcsolódott a város a Filmtettfeszt helyszíneihez. A legnagyobb erdélyi magyar filmszemle második alkalommal várta Nagyszalontán is a nagyérdeműt a vetítésekre. A múzeumkert megtelt, már amennyire a járványügyi előírások megengedték, a nézőtéren minden korosztály képviselői jelen voltak. A megjelenteket Török László polgármester és Szabó József megyemenedzser köszöntötte. A város első embere szavaiban Zilahy Lajosra emlékeztetett, Nagyszalonta jeles szülöttére, aki jelentős szerepet vállalt a magyar filmgyártás történetében, nevét a szakmán belül és a közönség soraiban egyaránt elismeréssel említik. Szabó József a jövőre vonatkozóan támogatásáról biztosította a szalontai filmkedvelő közönséget, hiszen láthatóan igény van a filmvilágra Arany városában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában