Tanszerek

2020.09.09. 09:40

Ennyi pénz szükséges az iskolakezdéshez

A szeptemberrel együtt beköszönt az iskolakezdés is. A boltok tele vannak füzetekkel, hátizsákokkal, és minden egyébbel, amire egy diáknak szüksége lehet. A választék idén is bő – körutat tettünk a papír- és írószerboltokban, illetve hipermarketekben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A legtöbb áruház szeptemberre már feltöltötte készletét füzetekből és egyéb tanszerekből. Az egyszerű borítólapú füzetből egyre kevesebb van, átvették a ,,hatalmat” a mesehősök, szuperhősök, tündérek és autók, a tavalyi csillámáradat azonban csillapodni kezdett – úgy tűnik, ezekre nem volt túl nagy a kereslet. A hónap első napjaiban még nem vásároltak túl sokat, tudtuk meg az egyik eladótól, de iskolakezdés napján és az iskolakezdés hetében szinte minden elfogy, tette hozzá. A tanítónők, tanárok iskolakezdésekor mondják el, hogy mire lesz szükség a tanév során, azonban azok a szülők, akiknek a gyermeke már nagyobb, jórészt tudják, hogy mit kell megvenni. Egy tanítónőt kérdeztünk arról, hogy például egy elsős gyermeknek mire van szüksége – hátha segíthetünk néhány szülőnek. Mint megtudtuk, egy elsősnek legalább két négyzethálós füzetet kell venni, két darab segédvonalasat és három sima lapút is. Emellett kell egy rajztömb, legalább három darab ecset, ragasztó, olló, felszerelt tolltartó (legalább négy darab grafitceruza, színes ceruza, radír, filctollak, színes golyóstoll, hegyező). Ezek a legszükségesebbek, persze emellett még szükség esetén az iskolatáskát is meg kell vásárolni.

Árak és minőség

Az árakat tekintve: talán kisebb drágulás figyelhető meg a tavalyi évhez képest, de ez inkább a kifejezetten a márkás termékek esetében észlelhető. Egy normális méretű, A5-ös füzet ára – melyet kisebb osztályokban kérnek – 1,20 lejtől 2,50-ig terjed, attól függően, hogy hány lapos és hogy milyen a borítója. Az A4-es méretű füzetek ára szintén ezektől a tényezőktől függ, 3,50 lejtől 20 lejig terjed. Egy kisebb földrajzfüzet/biológiafüzet ára 1,50–2 lej körül mozog, egy nagyobb méretű pedig 2,50–3 lej körül, egy üzenőfüzet, notesz pedig 1,50–3 lejbe kerül. Az írószereket tekintve nehéz egy átlagárat megítélni, ugyanis akár már 1 lejért is lehet vásárolni, de van, ahol az 5 lejes a legolcsóbb, a legdrágább pedig elérheti a több tíz lejes árat is. A töltőtollak árai szintén nagy skálán mozognak, a legolcsóbbak 5–15 lej között vannak, egy ceruza pedig 1 lej körül kapható. A 12 darabos színes ceruza 5 lejtől kezdődik, de egy jobb minőségű 10 lej körül van, a szintén 12 darabos filctoll ára 6–10 lej között mozog. Felszerelt tolltartót is lehet vásárolni, így már külön kevesebb, vagy szinte semennyi írószert nem kell megvásárolni, ennek ára 25–50 lej, a nem felszerelt tolltartóké pedig 15–50. A radír és hegyező árai 1 lejtől kezdődnek, de akár 10 lejbe is kerülhet egy-egy márkásabb darab. A nagyobb diákoknak mértani felszerelést is kell vásárolni, ezek árai 10–12 lej körül kezdődnek, de a különféle vonalzók darabonként is megvásárolhatók, 6–8 lejtől kezdődnek az árak. A szövegkiemelők árai gyártótól függenek: egy négy darabos szövegkiemelő ára 10–15 lejtől kezdődik, de akár az 50 lejt is elérheti.

A kreatívabb órákra, mint például rajzórára rajztömböt, festékeket, ecseteket kell vásárolni, kisebb gyermekek esetében akár gyurmát stb. A rajztömb 3–6 lejbe kerül, a legolcsóbb vízfesték ára 6 lej körül mozog, a 12 darabos temperafesték 15 lej körül van, a legolcsóbb ecset 1–3 lej, a középkategóriás (minőségben és árban) pedig 5–8 lej. Az A4-es méretű vékony színes papír 15 bani, a vastag 30 bani, de ebből szettet is lehet vásárolni, 2–7 lejért. A jó minőségű papírragasztó ára 3–4 lej, egy iskolásoknak való olló 2,50–5 lej, azonban érdekességként meg lehet említeni, hogy létezik balkezes gyermekeknek gyártott olló is, ez 3,50–4 lejbe kerül. Gyakran kérnek az iskolákban gyurmát is, egy jó minőségű, 10 színű kiszerelés ebből körülbelül 5 lejbe kerül.

A megvásárolt tanszerek hordozásához iskolatáskára is szükség van. A legolcsóbbak árai 30 lejtől kezdődnek, de ami minőségben is árban is talán még elérhető, az 100 lej körül van – a határ azonban a csillagos ég.

Az elmúlt tanévet tekintve sajnos nem árt felkészülni elektronikus eszközökkel sem, egy okostelefon, táblagép, számítógép, laptop nem árt egy háztartásba. Néhány száz lejért okostelefont és táblagépet már lehet kapni, természetesen mérettől, gyártótól függnek az árnak.

Az iskolakezdés ára

Tehát ami az iskolakezdést illeti, egy átlagos elsős gyermek számára körülbelül 60-80 lejbe kerülnek a tanszerek, ha középkategóriás termékeket vásárolunk. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár a tankönyvek ingyen vannak – jó esetben a nyelvkönyvek is – de a munkafüzeteket a szülő kell megvegye, ezek darabja 10–15 lej, és akár 3–4-re is szükség lehet egy tanévben. Plusz költséget jelent még a megfelelő sportruházat testnevelés órára (melynek óraszámát egyébként megnövelték) és néhány új ruhadarabra, cipőre, nadrágra, kabátra is szükségük van a gyermekeknek iskolakezdésre, így nem árt időben felkészülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában