Tervek

2020.09.10. 15:23

Bevezetnék a gázt Alsólugason is

Ciucur Losonczi Antonius

A terveiről szólva Sorbán Levente, Alsólugas község jelenlegi vezetője és RMDSZ-es polgármesterjelöltje tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: szeretnének kiépíteni a főúttal párhuzamosan, közlekedési alternatívaként egy kerékpárutat, ami összeköti Örvéndet Élesddel, ugyanis nagyon sokan járnak be a közeli városba különböző ügyeiket intézni, illetve munkába, bevásárolni, vagy kulturális eseményekre. Konkrét kivitelezési szakaszba kerültek ezzel, csak a pénzalapokkal vannak még problémák, de reményeik szerint megoldódik hamarosan.

Bölcsődét fognak építeni Alsólugason, Felsőlugason és Örvénden, mindháromra megvan a keret, a nemzeti fejlesztési alapból. Egy másik fontos infrastrukturális beruházási vonal pedig a gáznak a bevezetése. A helyi magáncégekkel közösen próbálnak erre megoldást találni, egy átpompáló állomást beszerezni, így biztosítva a gázellátását a község településeinek. Emellett folyamatban van a szennyvízrendszer kiépítése mind Alsólugason, mind Örvénden, egy-két év alatt ez működőképessé válhat.

Mindenféleképpen szeretnének az iskolák környékén modern sportpályákat kialakítani Örvénden és Alsólugason, hiszen fontos, hogy minél többet mozogjanak a gyerekek, a fiatalok. Ami az egyházak további támogatását illeti, ebben is gondolkodnak. Az örvéndi templomfelújításnak megvannak a magyarországi forrásai, és remélik, hogy mihamarabb elkezdődhet.

Ugyanakkor korszerűsítenék a közvilágítást, a régieket LED-es égőkkel helyettesítenék. Pályáztak a környezetvédelmi ügynökségnél azért, hogy több mint 700 világítótestet lecseréljenek a község területén. Mint megtudtuk, vannak érdeklődők arra, hogy magán ipari park működjön Alsólugason, és az elképzelések közt szerepel még csapatépíkirándulások szervezése, táblagépek kiosztása a gyerekeknek, szökőkutak építése, a Wi-Fi4EU pályázat keretében ingyenes internet nyilvános tereken és az intézményekben. Ezen kívül tervben van egy közös turisztikai úti cél létrehozása Alsólugas és Komádi határon átnyúló területén, a Sebes Körös-völgy természeti örökségének határon átnyúló védelme által, valamint turisztikai központ létrehozása Törökmezőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában