Ellenőrzések

2020.08.19. 08:59

Szigorú járőrözések az Erdélyi-középhegység Természeti Parkban

„Az online felületeket böngészve arra lettünk figyelmesek, hogy a »hegyvidékek kedvelőinek« van egy olyan rétege, amely akadálypályáknak tekinti a túraútvonalakat, ösvényeket, ezeken pedig előszeretettel gázolnak át quad motorokkal, motorkerékpárokkal vagy terepjárókkal” – fogalmaz közleményében a Bihar megyei Csendőrség. Az elmúlt egy hét alatt az Erdélyi-középhegység Természeti Parkban négy olyan személyt igazoltattak és büntettek meg, akik efféle járművekkel hajtottak át védett területeken, réteken. A csendőrök beszámoltak arról is, hogy a turistákkal való beszélgetések alapján tudják, hogy egy komoly problémáról van szó: nagyon sok kirándulót zavar a természetben egyébként is könnyebben terjedő zaj, illetve komoly stresszt okoz az, amikor közeledni hallják a motor zaját, de nehéz beazonosítani, hogy milyen irányból érkezik a jármű, félre kell húzódni, ha pedig gyermekes családokról van szó, a kicsiket is egy helyre kell terelni.

Noha a csendőrök rendszeresen járőröznek az erdővédő szervekkel együtt, nem tudják lefedni az egész területet, ezért kérik a kirándulók segítségét is, hogy jelentsék, ha motorozókat, vagy terepjáróval áthaladókat észlelnek az ösvényeken, réteken. Ezt meg lehet tenni a 0372/702-242-es telefonszámon, vagy az 112-es segélyhívószámon. Finoman jelezték azt is ugyanakkor, hogy tudnak azokról az online csoportokról, ahol a hatóságoktól éppen „szabad” terepek térképeit osztják meg egymás között a szabályszegők…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában