Körgyűrű

2020.08.12. 11:16

Decemberben elkészül a felüljáró

A cölöpök lefúrásának megkezdésével új szakaszába lépett a közúti felüljáró építése a nagyváradi körgyűrű déli szakaszán. Mind a városvezetés, mind pedig a kivitelező azt ígéri, hogy már decemberben elkészül a felüljáró.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az ütemtervhez képest jobban haladnak a munkálatok a nagyváradi körgyűrű déli részén, az Egyetem (Universității) utcai kereszteződésénél épülő közúti felüljárónál, olyannyira, hogy a 2021 áprilisi kivitelezési határidőhöz képest már idén decemberben átadhatják azt a forgalomnak. Ezt a helyszínen jelentette be tegnap Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere és Iohan Emanuel Reitmaier, a kivitelező Porr cég műszaki igazgatója. Az alpolgármester elmondta, hogy összesen 53 cölöpöt fúrnak le – az első öt ún. próbacölöp lesz –, ezek tartják majd a felüljáró gerendáit.

A céggel folytatott megbeszélések nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy ha az időjárás is kedvező lesz, akkor már az év végén át lehet adni a közlekedésnek az új közúti építményt. Birta hozzátette, hogy a 30,1 millió lej értékű a munkálatnak mintegy 51 százaléka készült már el. Ezt követően kifejtette, hogy a kivitelezés zavartalan folytatása érdekében elterelték a Kolozsvár felől jövő forgalmat az Egyetem és az Islazului utcára, de iskolakezdésig visszaadják az autóforgalomnak a körgyűrűn a felüljáró melletti, talajszinti sávokat.

Ez utóbbi információt megerősítette Iohan Emanuel Reitmaier is, hozzátéve, hogy a kivitelezés kritikus szakaszához, a cölöpfúráshoz érkezett. A szakember kifejtette, hogy a felüljáró két oldalán a felhajtó négy fala közül három már megépült, illetve hátra van még a hídfők és a tartópillérek felhúzása, a szerkezet utolsó elemeit pedig a gerendák képezik, ezeken halad majd az út. „Két héten belül befejezzük az utolsó, az Európa lakópark felőli falat, ezzel egy időben lefúrjuk a cölöpöket, utána kezdődhet a gerendák lehelyezése” – írta le a munkafolyamatot Reitmaier.

Florin Birta váradi alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a felüljáró alatt lesz egy gyalogos átjáró, ugyanitt bicikliutat is kialakítanak, amely az Egyetem utca felől jön és összekötik majd az épülő sportcsarnok mellett kiépítendő kerékpárúttal is. Miután ezzel elkészülnek, könnyebb lesz a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak eljutni az ócskapiachoz. A bicikliút és a körgyűrű kereszteződésénél gombnyomásos villanyrendőrt helyeznek majd ki, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságban átkelhessenek. Birta hozzátette, hogy a két talajszinti közúti sávon feltehetőleg nem lesz akkora közúti forgalom, hogy egy forgalmi lámpa torlódást okozzon.

Az alpolgármester kifejtette, hogy szintén a Porr cég építi azt a 860 méteres új utat is, amely az ócskapiac és a Leroy Merlin bevásárlóközpont mögött, a repülőgép leszálló pálya előtt halad el és köti össze a körgyűrűt az aradi országúttal. Ez a 44 millió lejes költségvetésű munkálat júniusban kezdődött el, a kivitelezési időszak hat hónap, de a beruházásnak már a negyven százaléka megvan, ezért jó esély van arra, hogy már októberben átadják az új utat a forgalomnak. Iohan Emanuel Reitmaier, a kivitelező Porr cég műszaki igazgatója hozzátette: a gyors munkavégzést nagyban segítette az, hogy hamar áthelyezték a gázvezetékeket, illetve a reptér világító rendszerét tápláló elektromos kábeleket is áthelyezik, így mintegy 320 méteren már meg is épült az út, ami szeptember közepéig teljes hosszában elkészülhet, utána a járdát, a buszmegállót építik meg, illetve a közvilágítást alakítják ki, így október végéig teljesen be lehet fejezni ezt a beruházást. Florin Birta végezetül megjegyezte, hogy ez a munkálat jó példája annak, hogy két intézmény, jelesül a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács együttműködésével lehet gyorsan és eredményesen infrastrukturális munkálatokat megvalósítani.

További munkálatok

Az újságírók kérdésére válaszolva Florin Birta elárulta azt is, hogy két héten belül befejeződnek a Baross (Dacia) híd és a Sztaroveszky (Magheru) úti közúti aluljáró munkálatai, azaz szeptemberben beindul a villamosforgalom, és az aluljáróban is lehet majd közlekedni. Kifejtette, hogy az év végéig elkészül a Bémer (Ferdinand) tér nagy részének a felújítása, ez a munkálat abba a szakaszába érkezett, amikor le kell zárni az autóforgalom elől a Szent László hidat. Erre a lezárásra két héten belül kell számítani, tette hozzá kérdésünkre válaszolva Birta. Megtudtuk tőle azt is, hogy szeptember elején elkezdődhet a Ghillányi (Cantemir) és a Nufărului út felújítási munkálata, illetve, ha minden jól halad, már idén novemberben elkezdődik az aluljáró-építési munkálat a nagypiac környékén. Amint ez utóbbi két munkálat megkezdődik, az elkövetkező két évben meglehetősen nehéz lesz autóval közlekedni Nagyváradnak azon a részén, vetítette előre a helyzetet Florin Birta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában