Projekt

2020.08.25. 10:49

Cseke Attila: Váljon a Rhédey park meseparkká!

„Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kulturális hatás éri gyerekeinket. Gyakorló apaként is hiszem, hogy a következő generáció választott értékrendje elsősorban rajtunk áll” – jelentette ki Cseke Attila. Tizenhetedik projektjét bemutatva hozzátette, hogy életünk legnagyobb kihívása gyermekeink nevelése.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyváradon az elsődleges szerepet gyermekeink kultúrájának formálásában jelenleg a bábszínház tölti ki. A Lilliput és az Arcadia bábtársulatok folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyerekek számára egy minden korcsoportnak megfelelő színházi élményt biztosítsanak. Ebben a tevékenységben a bábszínházakat a városnak is támogatnia kellene. Az elkövetkezendő négy évben az RMDSZ szeretne egy olyan varázsbirodalmat felépíteni, ahol a gyerekeink igazi mesevilágban érezhetik magukat, fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje.

Rhédey Lajos, a park névadója császári és királyi kamarás, főispáni helytartó és országgyűlési követ, irodalompártoló mecénás, 1808-tól 1825-ig Bihar megye főispán-helyettese volt. A nagyváradiak ma is Rhédey-kertként emlegetik a ma Nicolae Bălcescu nevét viselő parkot. A Rhédey-család kápolnája a mai állatkert területén áll, melyet, akárcsak a mai parkot, Rhédey Lajos gróf adományozott 1819-ben Nagyvárad városának. Cseke Attila tervei szerint a Rhédey parkban létrehoznának egy olyan épületet, amely egyszerre tudna befogadni szabad- és zárt téri előadásokat is. A nyári időszakban az épület mobil, kinyitható fala lehetővé tenné a belső színpad külső, szabadtéri használatát is. A korszerű hang- és fénytechnikával felszerelt előadóterem alkalmas lesz játszóházak, pedagógiai továbbképzések és egyéb foglalkozások befogadására is. A Mesepark egy tematikus játszótérrel, egy-egy mese témájára faragott mesefigurákkal, játszóeszközökkel, Nagyvárad központjától pár perces sétával, igazi színek és formák kavalkádjává válhatna. A régen a parkban működő kisvonat és egy óriáskerék pedig kiegészítené a gyermekek számára kialakított birodalmat.

„Váljon a Rhédey park meseparkká! Közösen egyensúlyt teremthetünk városunkban a jövő generációjának” – fogalmazott Cseke Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában