Közlekedés

2020.07.25. 09:50

Torlódások Nagyvárad útjain, nem csak az építkezések miatt

A nagyváradi infrastrukturális munkálatok a város több pontján okoznak torlódásokat, ráadásul a nem átgondolt közlekedésirányítás is komoly fejtörést okoz a járművezetőknek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Azt már hosszú évek óta megszokhattuk, hogy Nagyváradon egyszerre számos infrastrukturális beruházás zajlik, és a közúti munkálatok azzal a nagyon kellemetlen következménnyel járnak, hogy rendkívül megnehezítik a városban a gépjármű-közlekedést. Jelenleg a legtöbb gondot az autósok számára a körgyűrű jelenti, ahol több munkálat is zajlik egyszerre: a Cazaban utca és a Szentandrási út közötti nyugati szakaszon útfelújítási munkálatok zajlanak mindkét oldalon, ezért itt egyes részeken egyetlen sáv járható, nem csoda hát, ha több száz méter hosszú kocsisorok alakulnak ki. Hasonlót lehet tapasztalni a körgyűrű déli szakaszán a II. számú ipari park mellett, illetve az új ócskapiac mellett, ahol épül az új közúti felüljáró, ezért az autóforgalmat itt a körgyűrű mellett lévő bekötő utakra terelték el.

Sztaroveszky út

Nem sokkal jobb a helyzet a Baross (Dacia) hídon, valamint a Sztaroveszky (Magheru) út és a Strand sétány kereszteződésénél sem, mivel a hídon zajló munkálatok miatt az autóforgalmat a hídnak az egyik oldalára terelték, és persze az ottani közúti aluljáró munkálatai is hátráltatják a gépjármű-forgalmat. Az autósok reménysége az, hogy az aszfaltozási munkálatokat a körgyűrűn és a Baross hídon augusztus közepéig befejezik, a közúti felüljáró azonban nem fog addigra elkészülni, úgyhogy a körgyűrűn az új ócskapiac magasságában továbbra is nagy lesz a torlódás. Az elképzelések szerint a felüljáró az év végéig elkészül. A belvárosban zajló munkálatok sem kedveznek az autósoknak, gondoljunk csak a Bémer (Ferdinand) tér, a Kapucinus (Traian Moşoiu) utca, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcák felújítására.

Szakértői vélemény

A váradi közúti viszonyokról általunk megkérdezett váradi taxis elmondta, hogy a városban egyszerre zajló közúti infrastrukturális munkálatok olyannyira hátráltatják a közlekedést, hogy egy ideje már le is állt a taxizással. „A körgyűrűt nem lehet használni a munkálatok miatt, be van dugulva, amikor dolgoznak, a városon keresztül kell közlekedni. Nem az a probléma, hogy ezek a munkálatok megtörténnek, hanem az, hogy mindent egyszerre csinálnak” – fogalmazta meg aggályait a taxis. Kifejtette, hogy a Sztaroveszky utat is érdemes elkerülni az autósoknak a munkálatok ideje alatt, mert ott is nagy a tömörülés. „De azt mondják, hogy még örüljünk, mert jönnek a közúti munkálatok a nagypiacnál, és ott is szétbombáznak majd mindent” – vetíti előre a váradi autósok számára sötét jövőt a taxis. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy mind a körgyűrű, mind a Sztaroveszky út helyett érdemes alternatív útvonalakat keresni, a körgyűrű helyett például a városon keresztül hajtanak az autósok, a Sztaroveszky út helyett pedig általában a gyorsforgalmi utat használják, ha Püspökiből vagy a Rogériusz negyedből akarnak Velencére eljutni, „míg Rogériuszra én mindig a Decebalon (a Vitéz utcán – szerk. megj.) megyek” – teszi hozzá.

Nem csak a munka miatt

A váradi taxis felhívta a figyelmet arra, hogy a központban is nagyon nehéz közlekedni a rengeteg munkálat miatt, de érdekes módon a legnagyobb közúti fennakadást nem is egy-egy ilyen munkálat, hanem egy rossz közlekedés irányítási döntés okozza. Elmondta ugyanis, hogy a Kossuth (Independenței) utca immár nem főút, mint volt korábban, így most már az ott közlekedő sofőrök elsőbbséget kell adjanak azoknak, akik a színház felől jönnek át a Szent László hídon. Ráadásul ezen a döntésen még most sem változtattak, hogy a Bémer (Ferdinand) téren zajlanak a munkálatok, tehát az ottani forgalom most nem is akkora, miközben a Kossuth utca a város kelet-nyugati irányú autóforgalmát bonyolító legfontosabb útvonal része. És ha mindez még nem lenne elég, a főtéri villamosmegálló és a Szent László híd között felfestették a gyalogos átkelőt, amelyhez nem szereltek ki villanyrendőrt, így csúcsforgalom idején előfordul, hogy az autóforgalom a Kossuth utcán és a Nagyvásártéren (December 1. park) egészen a Gojdu-líceumig feltorlódik. „Ez a döntés teljes hozzá nem értésről tanúskodik” – fogalmazott a taxis. Hozzátette, hogy emiatt, illetve a munkálatok miatt az autósok folyamatosan alternatív útvonalakat keresnek a városban, ami oda vezetett, hogy azok a kisebb utcák is bedugulnak, amelyeken eddig probléma nélkül lehetett közlekedni.

Borítókép: a nagyváradi infrastrukturális munkálatok a város több pontján okoznak torlódásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában