Tudásközpontok

2020.07.02. 16:43

Projektek: tudásközpontok létesülhetnek Nagyváradon

A Bihar Megyei Tanácsnak és a nagyváradi önkormányzatnak is van a Nagyváradi Egyetemmel közösen megálmodott projektje egy-egy tudásközpont létrehozásáról. A két elképzelés párhuzamosan fut, mindkettőre uniós finanszírozást akarnak lehívni a felek, és mindkét projekt elbírálás alatt áll jelenleg.

Pap István

Legutóbb a Nagyváradi Helyi Tanács ülésén fogadták el annak a projektnek a részletes területrendezési tervét, melynek keretében három egyetemi bentlakást és egy tudásközpontot építenek Nagyváradon az Universității, a Ceyrat, a Făgărașului és az Islazului utcák által közrezárt területen. A 179 ezer négyzetméteres telken három, egyenként hatszintes (alagsor, földszint, négy emelet) bentlakás fog épülni, ezek közül kettőben százhúsz szoba lesz 240 férőhellyel, a harmadik pedig négyszáz szobás lesz, itt nyolcszáz egyetemistát lehet majd elszállásolni. A két kisebb bentlakást a város, a nagyobbikat az Országos Beruházási Vállalat (CNI) építteti meg. A tudásközpont háromszintes (alagsor, földszint, emelet) lesz. A beruházások részeként 238 parkolóhelyet alakítanak ki, a teljes terület 55 százaléka zöldövezet lesz. A tudásközpont, bár ugyanarra a telekre építik, mégis a bentlakás-építéstől teljesen különálló projekt, hangsúlyozta lapunknak Marius Moș, a váradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatóságának a vezetője. Az igazgató kifejtette, hogy a tudásközpont megvalósításának becsült értéke 32 millió lej, ennek az összegnek az egyik felét a Nagyváradi Egyetem, a másik felét pedig az önkormányzat biztosítja. Az épület 850 négyzetméternyi területen fekszik majd, a központban többek között különböző automatizált gyártósorok, lézerhegesztő berendezések, továbbá konferencia- és kiállítótermek, illetve irodák lesznek. Hogy milyen berendezések kapjanak helyet a tudásközpontban, arról az önkormányzat az egyetemmel és az ipari parkokban működő vállalkozásokkal egyeztetve döntött. A projekt most az elbírálási szakaszában van, és Moș kifejezte reményét, hogy ez a folyamat remélhetőleg még az idén lezárul, ezt követően elindulhat a közbeszerzési eljárás, és a 2023 végéig meg is valósulhat a beruházás.

A Bihar Megyei Tanács a Nagyváradi Egyetemmel, az Ipari Parkok rt.-vel és a tanács, valamint az rt. által létrehozott Technológiai és Tudományos Park kft.-vel közösen az állami egyetemi komplexum közelében valósít meg szintén uniós forrásból egy műszaki tudományos központot. Az elképzelésről Simon Adrian, a projekt menedzselésével megbízott kft. igazgatótanácsának az elnöke tájékoztatta lapunkat. Mint mondta, négy évre tekint vissza az a koncepció, hogy fejlesszék Bihar megyében az ipari parkokat, és ehhez kapcsolódva azokat a szakágakat, amelyek piacot teremthetnek az itt megszülető kutatási eredményeknek. Ebből született meg aztán egy olyan technológiai tudásközpont megvalósításának az ötlete, ahol a kreatív ipar fejlesztését lehet ösztönözni különböző kutatások keretében. „Amikor ez beindul, hozzájárul majd ahhoz is, hogy a kutatók helyben maradjanak, ne kényszerüljenek arra, hogy elmenjenek Nagyváradról” – fogalmazott Simon. A Bihar Megyei Tanács elkészítette a terv hatástanulmányát, ennek alapján elkészültek a műszaki tervek, illetve maga a pályázat, melyre uniós forrást remél nyerni a megyei önkormányzat. A projekt már több mint egy éve elbírálás alatt áll, főként azért, mert folyamatosan változtattak a kiírási feltételeken, az eredetileg tíz százalékos önkormányzati önrész mára már ötven százalékra emelkedett ebben a körülbelül hétmillió eurósra becsült projektben. Amennyiben a pályázatot kedvezően bírálják el, akkor megkezdődhet a közbeszerzési eljárás, annak végeztével pedig mintegy két év alatt felépülhet a tudásközpont. A két emeletes ingatlan 5417 négyzetméternyi telken épül majd fel a Ceyrat utca 4. szám alatt, körülötte 63 parkolóhelyet alakítanak ki. A központot a Nagyváradi Egyetem fogja működtetni és többek között nanotechnológia, számítástechnika és telekommunikáció, biogazdaságtan, környezetvédelem terén végeznek majd itt különböző képzéseket, illetve kutatásokat. Az épület földszintjén összesen öt laboratóriumot, valamint egy háromszáz férőhelyes előadótermet, illetve kiállítási termeket, kávézót és étkezdét képzelnek el, a két emeleten pedig összesen közel negyven kutatólaboratórium kapna helyet. A 32,9 millió lej költségvetésű projektből 32,4 millió lejt a megyei tanács kell biztosítson, ennek az összegnek a fele, tehát mintegy 16 millió lej lenne az uniós finanszírozás, míg ötszázezer lejt a Nagyváradi Egyetem finanszíroz majd. A tudásközpontot alapvetően a Nagyváradi Egyetem fogja működtetni, de magán-kutatóközpontok, kutatók, tudósok, vállalkozások is bérelhetnek majd ott helyet, illetve igénybe vehetik a laboratóriumokat. Simon Adrian hangsúlyozta, hogy a megyei tanács elképzelése nem konkurense a váradi önkormányzat projektjének, a két technológiai tudásközpont valójában egymást kiegészítve fog működni.

Borítóképen: a megyei tanács projektjének látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában