Kirándulóknak

2020.07.08. 10:34

Kicsi az esélye, de találkozhatunk medvével a bihari hegyekben is

Szinte naponta érkezik hír arról, hogy Székelyföldön medvével találkoznak a lakosok, sőt, medvetámadásokról is szó esik. Bár Bihar megyében az állattámadásos esetek kifejezetten ritkák, ha valaki letér a kijelölt útvonalról, megeshet, hogy egy medvébe ,,fut”.

Törő Enikő

Rendszeresen beszámolunk lapunkban arról, hogy mire érdemes odafigyelni kirándulás, túrázás, raftingolás esetén. Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen állatokkal találkozhatunk egy-egy túra során. Pintér István, a megyei hegyimentő szolgálat vezetője elmondta, ő is a sajtóból értesült arról, hogy betelepítettek két medvét Bihar megyébe, melyek Erdődámos (Damiș) környékén élnek; egyébként az egyik medvét egy arra járó lencsevégre is kapta idén tavasszal. Medvék egyébként élnek Pádison, Biharfüreden és a Bihar-hegység más részein is, tudtuk meg Pintér Istvántól, aki azonban hozzátette: nem kell félni, ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy turistára támadjanak az erdőben élő vadak, és ha a kijelölt útvonalat nem hagyják el a kirándulók, valószínűleg nem is találkoznak medvékkel.

Alapvetően a csendőrök feladata elkergetni a medvéket, azonban, ha mégis támadásra kerülne sor, a hegyimentőkhöz is lehet fordulni. Egyébként farkassal, szarvassal, vaddisznóval nagyobb esély van találkozni a Bihar megyei erdőkben, hegyekben, de ezekben az esetekben sem jellemző az állattámadás.

Sokan kirándultak

A hétvégi kirándulók számáról érdeklődve megtudtuk, hogy Vársonkolyoson igen nagy tömeg volt, autóval nem is lehetett eljutni a sonkolyosi kempinghez, az út mindkét szélén parkoltak. Pintér István kifejtette lapunknak, hogy parkolókra lenne szükség a környéken, hiszen amennyiben komoly gond lenne, megtörténhet, hogy a hegyimentők járművével csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnának a baj forrásához eljutni.

A riasztásokkal kapcsolatosan elhangzott: csak egy eset miatt hívták őket a hétvégén, Vársonkolyos és Rév között egy kerékpáros baleset történt. Információkért folyamatosan keresik a hegyimentőket, akik pozitívan élik meg, hogy kevés riasztás van, ugyanis ez azt jelenti, hogy a megelőző tevékenységeik, illetve a folyamatos járőrözés és információszolgáltatás megteszi a hatását, fogalmazott Pintér István.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában