Segíteni próbálnak

2020.07.21. 10:05

Kiállnak az épített örökségért és a vállalkozókért

Az RMDSZ kéri épített örökségünk helyreállítását, ugyanakkor kiáll a kárt szenvedett vállalkozókért – hangsúlyozta tegnap délután Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő azon a sajtótájékoztatón, melyet a leégett vásárcsarnok, egykori villamosremíz előtt tartott.

Ciucur Losonczi Antonius

Pető Dalma önkormányzati képviselő hangsúlyozta: az elmúlt hétvégén hatalmas kár érte Nagyváradot, hiszen egy emblematikus épített örökségünk a tűz martalékává lett. Az RMDSZ nagyváradi szervezetét ezzel kapcsolatban több kérdés is foglalkoztatja. Sajnos jelen pillanatban még nem tudni, hogy biztosítva volt-e az épület. Csak remélni tudják, hogy igen, hiszen az állampolgárok kötelesek lakás- és gépjárműbiztosítást kötni, sőt, az ingatlanjaikat is időnként újra fel kell értékeltetniük, így bíznak abban, hogy a polgármesteri hivatal, valamint a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) is jó gazdaként megtette ezt, annál is inkább, hogy az ő felelősségük volt a leégett épület védelme, biztosítása, felügyelete.

Az elmúlt napokban több kisvállalkozó is felvette a kapcsolatot az RMDSZ-szel, hiszen egyéni és családi sorsokra is kihatással van a katasztrófa. Az itt dolgozó eladók, termelők azzal szembesültek, hogy ellehetetlenült a mindennapi megélhetési forrásuk. Pető Dalma beszámolója szerint elpanaszolták nekik azt, hogy a tragédia óta senki sem vette fel velük hivatalosan a kapcsolatot, nem álltak velük szóba, illetve állítólag kedd reggel várják őket egy megbeszélésre.

Az RMDSZ jogászcsapata tanulmányozza a megkötött szerződéseket, megpróbál segíteni a károsultaknak. „Aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot, mert még egyszer mondom, emberi sorsokról és családok megélhetéséről van szó ebben az esetben” – fogalmazott. Hozzátette: cselekedni kell, ezért a héten hivatalos beadvánnyal fordulnak az ADP-hez, melyben rákérdeznek a felvetett problémákra, és pontos tájékoztatást kérnek arról, hogy milyen módon fognak támogatást nyújtani a vállalkozóknak, voltak-e videókamerák, és vannak-e használható felvételek. Emellett aggasztónak találják, hogy a tűzoltók munkáját nehezítette, hogy a tűzcsapokból alacsony nyomással jött a víz. Kérik az illetékeseket, hogy szakszerűen vizsgálják ki, mi történt.

Megjegyezte azt is: annak idején az első lépéseket a védettség irányában a Sárközi Zoltán vezette Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány indította el és járt sikerrel, mely következtében a 10 évvel ezelőtti terveken a teljes struktúra védettséget élvezett. Az RMDSZ hatékony közbenjárásának is köszönhetően a Regionális Műemlékvédelmi Bizottság és az ICOMOS helyszíni szemléje után már akkor megakadályozta a vár melletti villamosremíz lebontását, mivel az épület tető-, fém- és faszerkezetének összekapcsolódása kuriózumnak számított, s a csarnok alkalmas lett volna egy közösségi térnek.

Borítókép: Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő azon a sajtótájékoztatón, melyet a leégett vásárcsarnok, egykori villamosremíz előtt tartott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában