Szentmárton

2020.07.22. 10:05

Egy felújított park, két elhanyagolt műemlék

A váradszentmártoni premontrei hagyaték talán sosem kerül vissza a rend tulajdonába, az azonban tulajdonostól függetlenül sajnálatos, hogy az egykori rendházat hosszú évek óta raktárnak használják, ahelyett, hogy rehabilitálnák és hozzá méltó módon vennék használatba.

Pikó Stefánia

Váradszentmárton községben szép számmal élnek tömbházakban, így nem csoda, hogy kiemelkedő ékességnek számít az a nagy park, amely nagyjából a település közepén található. A közeli erdőknek köszönhetően a levegő érezhetően frissebb, tisztább, mint a városban, így a szentmártoniak igyekeznek is a legtöbb szabadidejüket kint tölteni. Mindig sokan vannak a tavaly ismét felújított parkban is, melyet össze sem lehetne hasonlítani a 15–20 évvel ezelőtti formájával, amikor is két-három nem épp bizalomgerjesztő hintán és a gyomnövényeken kívül nem sok volt benne. Hasonlóan összevethetnénk az egy-két évvel ezelőtti külalakjával is, ugyanis a tavaly hosszasan folytak a felújítási munkálatok, a játszótér látványosan bővült mind terület, mind felszereltség tekintetében, emellett pedig egy szabadtéri „edzőtermet” is kialakítottak, ahol még pingpongozni is lehet. A központi elem, a szökőkút külalakján is változtattak, ami mindenképp örömteli, hiszen az előző mozaikos, világoskék verzió meglehetősen ízléstelenre sikeredett.

A templom és az egykori rendház

A park mentén található a premontreiek szentmártoni temploma, ahová a főapát minden vasárnap kiutazik szentmisét tartani annak a maroknyi katolikus hívőnek, aki még ott maradt. A Szent István plébániatemplom alapkövét 1774-ben tették le, a végső klasszicista alakját az 1800-as évek közepe táján nyerte el, 1838-ban szentelték fel. Az első világháborúban elvitték az akkoriban modernnek számító Riegel-orgona cinsípjait, megjavították, de 1935-ig bírta, azóta egy harmónium áll a helyén.

A templom mellett található egy egykori rendház, amely egy ideig gyógyszerészeti központként működött, jelenleg pedig egy vállalat lerakatként használja, de egyébiránt semmilyen szándékot nem mutatnak az államosított épület rehabilitációjára. Ahogyan a többi premontrei hagyatékért, úgy ezért is hosszú évek óta küzd Fejes Rudolf Anzelm főapát, az interneten egy 1997-es és egy 2010-es sajtóanyagot is találtunk, melyben a pereskedésről van szó. Az Ingatlanokat Visszaszolgáltató Különleges Bizottság 2010-ben egy olyan határozatot hozott, mely szerint a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostságnak nem jár vissza a váradszentmártoni kolostor épülete; ekkor a szentmártoni önkormányzat is nyilatkozott, elmondva, hogy nem áll szándékukban megvásárolni az egykori rendházat. Mint tudjuk, a főapát folyamatosan perel, fellebbez, de még mindig nem történt különösebb áttörés – egyetlen ingatlant sem kaptak még vissza. Eltekintve a tulajdonjogi kérdésektől is, mindenképp sajnálatos, hogy az impozáns épület hosszú évek óta áll elhagyatottan, karbantartó nélkül, és úgy tűnik, ez így is fog maradni még sok-sok évig.

A rendház megépítését a temploméval egy időben kezdték el, 1784-re kívülről elkészült, belülről még csak az első szint volt lakható, de közben 1787-ben II. József feloszlatta a premontrei rendet. Katonakórházként működött 1788–1789-bent. Miután 1802-ben I. Ferenc a rendet visszaállította, a váradhegyfoki prépostságot pedig a jászói fennhatósága alá helyezte, az első adminisztrátor valamelyest helyrehozta a kastélyt. Egy Szent Istvánt ábrázoló freskót is megrendelt „A csapások után feltámadunk” felirattal, amely 1911-ig maradt fenn.

A parkban üldögélő emberek többségének fogalma sincs arról, miért van ott az a templom, kié volt az a kastély, és nem is elmélkednek arról, vajon miért nem engednek be oda senkit, és miért hagynak egy ilyen szép épületet teljesen tönkremenni. A gyerekek néha még megpróbálnak beleskelődni az ablakokon, de mire felnőnek, már ők is csak a vállaikat fogják vonogatni.

(Felhasznált forrás: Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének írásai a muemlekem.hu weboldalon.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában