Munkaügy

2020.07.22. 10:32

Drágán megfizethet a feketén dolgoztató cég

A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) nyilvánosságra hozta idei első félévi tevékenységi jelentését, melyből kiderül, hogy 2020 első hat hónapjában közel hárommillió lej összértékben rótt ki bírságokat különböző szabálytalanságok miatt.

A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség 2020 első félévében összesen 1492 ellenőrzést végzett, melyek nyomán 2587 szankciót foganatosított, ezek közül 2402 figyelmeztetés, további 185 pedig bírság volt. A pénzbüntetések összege 2.969.100 lej. Az ITM munkabiztonsági és egészségvédelmi szolgálata az említett időszakban 649 ellenőrzést tartott, összesen 1323 szankciót rótt ki, ebből 27 bírság volt 156 ezer lej összértékben.

Feketemunka

A munkahelyi jogviszonyok tekintetében 843 ellenőrizést hajtottak végre az év első hat hónapjában, 1264 szankciót róttak ki, a 158 bírság összértéke 2.813.100 lej volt. Az említett 158 büntetés közül 69 esetben feketemunka miatt bírságolt az ITM, az ezért kirótt pénzügyi szankció elérte a 2,5 millió lejt. Ez azt jelenti, hogy a feketemunka miatt kirótt büntetések a munkahelyi jogviszonyt érintő bírságok 98 százalékát, és az összes bírság 88,86 százalékát tették ki az idei év első hat hónapjában. 2020 első félévében 289 feketén dolgozó személyt azonosítottak Bihar megyében. A legtöbb törvénytelenül dolgozó embert többnyire az építőiparban, a könnyűiparban, a közélelmezési egységekben (bárok, éttermek, kávézók, falatozók), a pékségekben, a tisztító cégeknél, a közúti szállításban és az állattartásban foglalkoztatták.

További ellenőrzések

A közúti szállításban az ITM az első szemeszterben 45 ellenőrzést végzett, 79 szankciót rótt ki, melyek közül tíz bírság volt 64 ezer lej összértékben. A külföldre történő munkaközvetítést is ellenőrizte az ITM, az ezzel foglalkozó vállalkozásoknál 36 vizsgálat zajlott annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen mértékben tartják be a munkaközvetítők a külföldön munkát vállaló román állampolgárok védelmét szolgáló előírásokat. A 36 ellenőrzés során tizenkét szankciónak szerzett érvényt az ITM, ezek közül négy bírság volt 29 ezer lej összértékben. Ugyanabban az időszakban három alkalommal ellenőrizték a napszámosok alkalmazóit, és egy hatezer lej értékű bírságot róttak ki. Bihar megyében egyébként 35.630 napszámos van nyilvántartásba véve a jelentés szerint. Az ITM különböző tematikus ellenőrzéseket hajtott végre az év első hat hónapjában, vizsgálták például az ipari termékek biztonságosságát, a robbanásveszélyes munkahelyeket, illetve történtek munkavédelmi ellenőrzések is. Ez utóbbi során 46 céget ellenőriztek, két bírságot róttak ki nyolcezer lej értékben és 149 figyelmeztetést adtak. A leggyakoribb problémák közé tartozott az, hogy a dolgozók nem használtak védőfelszerelést, nem voltak kiképezve munkavédelmi szempontból, illetve kifogásolták a munkavédelmi dokumentumok hiányát és egy sor más kisebb problémát.

Munkaszerződések

A megyei munkafelügyelőség közli azt is, hogy megyénkben 2020. június 30-án 22.649 munkáltatónak összesen 165.336 alkalmazottja volt, az aktív egyéni munkaszerződések száma pedig 187.228 volt. 7079 munkaszerződés fel volt függesztve. Az első fél évben 439 beadvány érkezett az intézménybe, ezek közül 293-at vizsgáltak ki, a többit a későbbiekben, de még a törvényes határidő előtt kivizsgálják, 46 névtelen beadványt lezártak. A legtöbb beadvány a bérkifizetés elmaradására és a nem megfelelő munkakörülményekre, valamint egy sor munkavédelmi eljárás elmulasztására vonatkozott. Az ITM a vizsgált időszakban 10.027 igazolást, bizonyítványt és egyéb dokumentumot adott ki, és a jelentés megjegyzi, hogy 2020. június 30-án 7284 munkakönyv volt még náluk, amelyeket tulajdonosaik nem vettek át.

Munkabalesetek

Az idei év első félévében 67 személy sérült meg, közülük harmincheten még a tavaly történt incidensek nyomán szenvedtek sérülést. A tavaly történt 37 munkabaleset közül három sajnos halálos kimenetelű volt, míg 34 dolgozó ideiglenesen elvesztette munkaképességét. A idei első félévben történt harminc munkabaleset közül szerencsére egy sem végződött halállal. Ugyanakkor az idei év első félévében 46 korábban munkabalesetet szenvedett személy tudott ismét munkába állni, ezek közül 26 munkabaleset még 2019-ben történt. Az idei első félévben regisztrált munkabalesetek közül hat az áru- és személyszállítási szektorban, öt a bútoriparban, négy a fémfeldolgozásban történt, további három-három munkabalesetet pedig a fehérneműgyártásban, a cipőgyártásban, és elektromos gépgyártásban szenvedtek el a dolgozók. Más gazdasági szektorokban kettő, illetve egy munkabaleset történt az idén június 30-ig. A statisztikákból kiderül, hogy a kevesebb mint öt év munkatapasztalattal rendelkező dolgozók vannak a leginkább kitéve a munkabalesetek veszélyének, ugyanis a 67 pórul járt közül 39 munkavállalónak kevesebb mint öt éves munkatapasztalata volt. Ugyanakkor a sérültek közül a legnagyobb arányban, szám szerint 29-en szakképzetlen munkások, illetve sofőrök voltak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában