Az utolsó vizsganap

2020.06.19. 08:13

Véget ért a képességfelmérő

A magyar nyelv és irodalom vizsgával ért véget a nyolcadikosok képességfelmérője csütörtökön.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

János Piroska

Megkönnyebbült diákok serege hagyta el csütörtök délelőtt a vizsgaközpontokat, köztük a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületét is. Ekkor volt ugyanis az utolsó vizsganap, amikor a nyolcadikos végzős diákok magyar nyelv is irodalomból adtak számot tudásukról. A megkérdezett diákok közül volt olyan, akinek csak egyes feladatok jelentettek gondot, mások számára a feladatok megfogalmazása nem volt egyértelműen értelmezhető, ám abban mindenki egyetértett, hogy a román nyelv és irodalom vizsga volt a legnehezebb.

A tegnapi vizsga is két tételből állt, az elsőben Móricz Zsigmond Összemesélés című novellájának egy részletét kapták, hozzá pedig hét feladatot. A másodikban egy ugyancsak aktuális szövegrészletet kellett elemezniük a megadott kérdések alapján: egy néprajzi jellegű, időjárásra vonatkozó népi megfigyelésekkel kapcsolatos szövegrészlet állt ugyanis előttük. Ehhez kapcsolódva a szövegértési feladatok mellett például véleményt kellett fogalmazniuk az időjárással kapcsolatos hiedelmekről.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik. A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Borítókép: a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában