Közfelháborodás

2020.06.22. 15:54

Újabb konfliktus a fakivágások miatt

Közfelháborodást váltottak ki a közösségi oldalakon a Pece partszakaszain véghezvitt fakivágások, amelyeket a Körösök Vízügyi Igazgatósága eszközölt.

 

Mint közismert, a Bihar Megyei Prefektúra egy körlevélen keresztül ismertette a megye önkormányzataival, hogy ebben az időszakban milyen óvintézkedéseket kell megtegyenek, tekintettel a súlyos károkat okozható természeti jelenségek gyakoriságára. Ezen szabályok értelmében a helyi illetékesek a patakok, folyók partjait is meg kell tisztítsák, ha szükséges. Az elszáradt növényzetet, a parton lévő hulladékokat kell begyűjtsék elsősorban, a vízügyi igazgatóság pedig, feltehetőleg erre alapozva, több tucat fát vágott ki a Pece partján, az Aradi út környékén.

Szerdán a Bihar megyei Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik tagja élő videóközvetítést indított a helyszínen, felháborodva kommentálva a szokatlan látványt, a háttérben pedig hallani lehetett a még mindig gőzerővel dolgozók láncfűrészeinek zaját. A férfi meg is kérdezte az igazgatóság alkalmazottait a vágások okáról, akik azt mondták, hogy a fák akadályozzák a partszakasz tisztítását. Rávilágított arra is, hogy az önkormányzat nem egyszer szervezett faültetést a Pece partján, ehhez képest a vízügyesek most kivágják azokat.

Forrás: Facebook

A vízügyi igazgatóság reagált a vádakra, szóvivőjük, Anca Mihociu elmondta: a folyók, patakok medrébe illegális fákat ültetni, a most eszközölt vágások pedig elengedhetetlenek voltak. A szóvivő hozzátette, a vízhez ilyen közel lévő növényzet vadon burjánzását nem lehet a végtelenségig engedni, ezek gyökerei ugyanis instabillá teszik a medret, a fák lombjai pedig akadályozzák a nehézgépekkel való megközelítést, amely szükséges a parttisztításkor, vagy egy esetleges áradáskor. Az igazgatóság alkalmazottai tehát a vadon nőtt fákat kivágják, a közelmúltban ültetett facsemetéket pedig átültetik arra a helyre, amiben megegyeznek az önkormányzattal, fogalmazott a szóvivő. Mindeközben megkezdték a Pece alján lerakódott hulladék, iszap eltakarítását is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában