Látogatás

2020.06.17. 09:00

Több területen is segítséget ígért a kormányfő

Nagyváradi látogatása alkalmával Ludovic Orban kormányfő rövid, negyed órás megbeszélést folytatott Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével. A részletekről a megyei elöljáró számolt be.

Fotó: Alexandru Nitescu

Pap István

A megyei tanács elnöke a pénteken folytatott megbeszélésen jelezte a miniszterelnöknek azt, hogy még mindig nem érkezett meg a kormánytól a megyei gyermekvédelmi igazgatóság működtetésére szánt összegeknek a jó része. Pásztor Sándor elmagyarázta, hogy a gyermekvédelmi intézményeket pénzügyileg fele-fele arányban tartja fenn a két intézmény: a Bihar Megyei Tanács már befizette a maga ötven százalékát, többet nem is fizethetne, mert ezt a törvény tiltja, a kormány azonban a rá eső ötven százaléknyi összegből csak tíz százalékot fizetett ki eddig. „Ha ebben a vonatkozásban nem történik valami, akkor augusztustól leáll a gyermekvédelmi szolgálat” – kongatta a vészharangot Pásztor Sándor, elárulva, hogy a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy költségvetés-módosítással orvosolni fogják ezt a problémát. A tanácselnök a találkozón jelezte Ludovic Orbannak azt is, hogy gondok vannak a megyei fenntartású kulturális intézmények finanszírozásával is. Ennek az az oka, hogy a kormány az év elején előirányozta a kulturális intézmények fenntartásához elegendő pénzösszeget, amit áprilisban egy tollvonással visszavont, ami Bihar megyének húszmillió lejes kiesést jelentett. A megyei tanácselnök kifejtette a kormányfőnek, hogy ez az összeg megilleti megyei tanácsot, és ha nem kapják meg a pénzt, akkor nem lehet fenntartani a kulturális tevékenységeket. Ludovic Orban ebben a vonatkozásban is azt jelezte a tanácselnöknek, hogy megpróbál segíteni.

Három nagy projekt

Pásztor Sándor a megyei tanács három nagy projektjéről is szót ejtett a kormányfőnek. Fontossági sorrendben az első egy kampusz építése Nagyváradon speciális igényű tanulók számára, a második a váradi Fő utcai volt pénzügyi palota, majd poliklinika felújítása, a harmadik elképzelés pedig egy kulturális tér kialakítása a Körösvidéki Múzeum mögötti területen. „Nem pénzt kértem a miniszterelnöktől, hanem azt, hogy legyen alkalmam leülni a szakminiszterekkel megtárgyalni azt, hogy milyen finanszírozási lehetőségek vannak ezeknek a projekteknek a megvalósítására” – fogalmazott Pásztor Sándor, hozzátéve, hogy az első két említett beruházás megvalósítását a megyei tanács elkezdte, illetve elkezdi saját költségvetéséből, valamint egy ötven millió lejes kölcsönből, de ezeket sem fogja tudni önerőből végigvinni, míg a kulturális központ kialakítására vonatkozó tervet eleve a kormányhoz nyújtották be a tavaly. Emlékeztetett arra, hogy akkor még a PSD volt hatalmon, de a kormányváltás után ezt a projektet jegelték, mindazonáltal a megyei tanácselnök felhívta a miniszterelnök figyelmét erre a beruházásra is. Pásztor Sándor is úgy ítéli meg, hogy ez utóbbi terv most nem annyira sürgős, az első kettő azonban igen, hiszen ezeknek a megvalósítása már megkezdődött. A volt pénzügyi palota felújítására kiírt tendernek hamarosan meglesz a nyertese, és két hónapon belül el lehet kezdeni dolgozni ott, zárta szavait az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában