5 év után

2020.06.18. 14:15

Szombattól már használható lesz a nagyváradi mélygarázs

Már-már várostörténeti jelentőségű a hír, hogy öt évig elhúzódó munkálatok után végre elkészült a nagyváradi Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs, és ha a pénteki tűzvédelmi ellenőrzésen semmilyen gondot nem észlelnek, akkor szombattól már használható is lesz.

Forrás: FB/Mircea Mălan

Pap István

Három szintes, szintenként száznegyven méter hosszú és ötezer négyzetméter felületű, tehát igen nagy méretű Nagyvárad első mélygarázsa, amelyet várhatóan szombaton nyitnak meg az autósok előtt. A sajtó munkatársait tegnap délelőtt vezette végig az építményen Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere, Liviu Andrica, az építkezést lebonyolító Közterület-fenntartó igazgatója, valamint Ștefan Roșca, a kivitelező Construcții Bihor cég mérnöke. Elhangzott, hogy a 460 férőhelyes mélygarázsban hat hely mozgássérülteknek lesz fenntartva, van négy elektromos töltőállomás és egy autómosó is, ez utóbbi üzemeltetésére tendert ír ki a város. A mélygarázsnak két-két autós be- és kijárata van, illetve három gyalogos bejárat és egy lift is van benne.

Fotó: Alexandru Nițescu

A kivitelezés összetettségét és nehézségeit Florin Birta a követező adatokkal érzékeltette: a legalsó szint a talajszinttől -10,5 méterre található, és ehhez még hozzá kell adni két méter alapzatot is. A legalsó szint legalább hat méterrel a Sebes-Körös vízszintje alatt van. Az alpolgármester bejelentette: „pénteken lesz a tűzvédelmi ellenőrzés, és ha megkapjuk a működési engedélyt, akkor szombattól megnyitjuk a parkolóházat az autósok előtt”. A parkolót az első három hónapban ingyenesen lehet majd használni, hogy a váradiak megszokják a helyszínt, ugyanis három föld alatti szint van, és minden szint ketté van osztva, tehát itt még szokni kell majd a közlekedést. A Kossuth utcán külön sávot alakítottak ki a behajtásra és a kihajtásra.

A létesítményben térfigyelő kamerákat szereltek fel minden szintre, és minden szintet más színnel festettek le, hogy az autósok könnyebben beazonosíthassák, hogy hol is hagyták járművüket. A mélygarázsba egyébként automatikus tűzoltó és füstelszívó rendszer van beszerelve, lévén, hogy tűzoltóautó be sem tud hajtani ide.

Túl merész tervek

A létesítmény építésének viszontagságos történetét Florin Birta váradi alpolgármester idézte fel, elmondva azt, hogy a mélygarázs az önkormányzat és az RCS/RDS cég együttműködésében valósult meg az ADP irányítása alatt. A munkálatok 2015-ben kezdődtek el a Kossuth utcán, de 2016-ban bizonyos problémák merültek fel a tervekkel. Mint arról annak idején többször beszámoltunk, az eredeti terv nagyon merész volt, ugyanis az épület maga egyfajta vákuumban állt volna, de a kivitelező és az ADP is azt mondta, hogy a tervet eredeti formájában nem lehet megvalósítani, ezért Szász Pál nagyváradi szakemberrel újraterveztették azt 2017-ben.

Fotó: FB/Mircea Mălan

Mindkét terv költségét az RCS/RDS fizette ki, és a cégé a mélygarázs telkének harminc százaléka is. Florin Birta hozzátette, hogy az újratervezett munkálatra kiírt tendert is a Construcții Bihor cég nyerte el. Liviu Andrica igazgató a 8,1 millió eurós beruházás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a mélygarázst a Construcții Bihor cég saját költségén építette meg, és most az ADP évharmadonként fizetendő egyenlő összegű részletekben fizeti vissza nekik ezt a pénzt. Az átadás-átvétel után az ADP eladja a mélygarázst az önkormányzatnak, amely kezelni fogja a létesítményt. Birta hozzátette, hogy az RCS/RDS céggel kötött egyezség értelmében a cégnek eredetileg 123 helyet kellett volna fenntartani, de az újratervezés után megnőttek a kivitelezési költségek, a magánvállalat viszont nem emelte saját hozzájárulását a beruházáshoz, így végül csak mintegy 80–90 parkolóhely lesz fenntartva a számukra. Ezeket helyeket nem egy szintre csoportosítják, hanem egyenlő arányban osztják el minden szinten.

Lesz tér is

Az alpolgármester a beruházás szükségességéről szólva elmondta, hogy a városközpontban sok helyet gyalogos övezetté alakítottak át, ezért sok felszíni parkolóhelyet szüntettek meg, de mostantól a 460 helyes mélygarázs nagy segítségére lesz a központba autóval érkezőknek. Az alpolgármester és az igazgató is hangsúlyozták azt, hogy a mélygarázs építése teljesen befejeződött, de van még egy ehhez kapcsolódó projekt: az épület tetején, mely gyakorlatilag a járószint, egy gyalogos övezetet alakítanak ki. Birta elárulta, hogy az idén lebonyolítják ennek a projektnek a közbeszerzési eljárását, de a szerződést csak jövőre írják alá, azért, mert csak ezzel a feltétellel nyerhetnek a beruházásra uniós forrást a Szektoriális Operatív Programból. Emiatt a mélygarázs feletti tér várhatóan csak a jövő év nyarán készül el.

Borítókép: a mélygarázs madártávlatból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában