Vásár

2020.06.29. 10:15

Szent László napi vásár Nagyváradon

Rég nem érzett levendulaillat – a vásárok elengedhetetlen „kelléke” – fogadta szombaton és vasárnap a váradi Szent László téren a járókelőket, az elmúlt hétvégén ugyanis hosszú kihagyás után ismét megszervezték az Érmellék Ízei és Termékei vásárt.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A Szent László Napok keretében immár hagyományos kirakodóvásár helyett a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak kétnapos rendezvényen mutatkozhattak be és értékesíthették portékáikat érmelléki (és nemcsak) termelők és kézművesek. Különleges sajtkészítmények, édességek, mézeskalácsok, dísztárgyak, virághagymák, virágok, és természetesen levendulacsokrok várták a vásárlókat, akik az árusok elmondása szerint a szombati nap még nem nagyon merészkedtek ki az idén második alkalommal megrendezett vásárra, talán a járvány okozta félelem miatt. Többen azonban bizakodóan tekintettek a vasárnapi napra és reménykedtek a kedvező időjárásban.

Egy saját készítésű ékszereket, féldrágaköveket értékesítő árus elmondása szerint a vásár remek bemutatkozási lehetőség, közel két hónapos szünet után már nagyon várták. A Bihar megyei termelők mellett ketten a szomszédos Szilágy megyéből, Zilah környékéről érkeztek. A levendulát, illetve szárított gyümölcsöket, teákat kínáló árusok egybehangzó válasza volt, hogy megéri megtenni a hosszú utat, hiszen így ismertté válnak itt is. Előbbiek a vásár mellett varsolci levendula-vállalkozásukat „szedd magad”-akcióval is igyekeznek fenntartani. Kedvezőtlenül érintette a világjárvány a Csokalyról tulipán- és más virághagymákkal érkezett Mateutz József virágtermesztőt is, aki tulipánjait tavasszal nem tudta értékesíteni. Egy Diószegről érkezett virágárusnál is számtalan szép cserepes virág várta, hogy hazavigyék, ugyanakkor vágott rózsát is lehetett vásárolni, az ebből származó bevétel az érkörtvélyesi Ölyüs Noel számláját gazdagította.

A járvány nemcsak a szombati kevés látogató által éreztette hatását, hanem a portékák közé is belopódzott: egy asztalnál a hímzett táskák, ruhák mellett ott sorakoztak a mosható maszkok, mintegy emlékeztetőül az aktuális helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában