Semmi sem a régi

2020.06.24. 14:41

Só, cukor, ecet

A közmondást szerint: „Vén kecske is megnyalja a sót.” No, a mai sót nyalhatja, mert az igen sótalan.

Forrás: Femina

Tóth Ágnes

Nem tudom észrevette-e más is, hogy az utóbbi időben a só nem elég sós, a cukor nem elég édes és az ecet sem elég savanyú. Ha élne nagyapám, most azt mondaná: Neked lányom a lócitrom is ízetlen. De higgyék el, nem így van. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy a családom tagjai is folyton reklamálnak, hogy nem sóztam meg eléggé az ételt. Pedig esküszöm, hogy a levest háromszor is megsóztam, hogy sós legyen. És azt is észrevettem, hogy míg pár évvel ezelőtt egy hónapban alig egy kilogramm sót, azaz egy doboznyit fogyasztottunk, most havonta három dobozzal kell vegyünk, hogy elég legyen. Ráadásul felvitték a konyhasó árát, de amennyivel többe kerül, annyival kevesebb benne a nátrium-klorid. Ha igaz a szóbeszéd, kálium-kloriddal dúsítják, ami nagy mértékben ártalmas az egészségre. Ó, a só, a só! A Só az ételben című mese sem állja már meg a helyét a mai világban. Tudják, az a mese, amelyben a királykisasszonyt elűzi a király, mert a lánya azt mondja neki, hogy úgy szereti, mint a sót az ételben. Van egy szólás is a sóval kapcsolatban: „Adjon Isten minden jót: bort, pecsenyét, olcsó sót.” Az utóbbit annak adja, aki sótalanítja a sót.

Együnk inkább cukrot. Már akinek szabad. De elárulom, hogy a cukor sem a régi. Pedig sokszor használjuk hasonlatként: „Édes, mint a cukor.”

De melyik cukor? Mert az, ami ma forgalomban van, nem elég édes. Valószínűleg ezt is dúsítják valamivel, hogy minél többet eladva, keressenek rajta. Ha így haladnak, hamarosan az a közmondás sem lesz érvényes, miszerint: „Könnyebb cukorral megfogni a darazsat, mint ecettel”. Apropó ecet.

A nagyapám sokszor mondta: „Könnyű borból ecetet csinálni, de az ecet borrá nem változik.” Nem ám. Sőt savanyítani sem akar igazán. Ecetből is háromszor több kanálnyit kell a levesbe tegyek, mint régebben, de még így sem elég savanyú tőle a babfőzelék. Meglehet, hogy a gyártók szó szerint vették a szólásmondást és elmentek Karabukára ecetet darálni, hogy a savanyú ízt kiőröljék belőle, nehogy savanyú legyen a gazdasszony csókja. Hát az biztos nem lesz savanyú. De édes sem. Sós meg pláne.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában