Támogatás

2020.06.12. 09:35

Nagy az elmaradás a tömbházak felújítási programjában

A nagyváradi önkormányzat a most lejáró uniós költségvetési ciklusban támogatást nyert közel ötven váradi tömbház hőszigetelésének és fűtésrendszerének a felújítására, de mindeddig szinte semmit nem sikerült elvégezni ezek közül a munkálatok közül. A 2023 végéig be nem fejezett munkálatokra a város nem fogja megkapni az egyébként már elnyert támogatást.

Pap István

Két tanácsi határozatban összesen kilenc váradi tömbház fűtésrendszerének a felújítására vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat módosította június 10-i ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. Konkrétan négy Mester (Meșteșugarilor), négy Salcâmilor és egy Morii utcai tömbházról van szó. A napirendi pontok vitáján Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy a város uniós projektjei az elmúlt években gyorsabb vagy lassabb ütemben, de összességében jól haladtak előre, az egyetlen jelentős kivételt a tömbházak hőszigetelésének és fűtésrendszerének rehabilitációjára vonatkozó uniós projekt képezi. Itt nagyon nagy a lemaradás, mert mint magyarázta, nagyon sok magántulajdonossal és lakótársulással kell együtt dolgozni, akiket nehéz meggyőzni arról, hogy ők is hozzá kell járuljanak a felújítás költségeihez. A másik fő ok az, hogy a kivitelezők nem jelentkeznek a közbeszerzésekre, noha az önkormányzat képviselői közvetlenül megkeresik a megyében tevékenykedő építkezési vállalatokat. Bolojan elmondta, hogy a most előterjesztett határozatokban módosítják a kivitelezések költségvetését abban a reményben, hogy ezúttal fognak jelentkezni a kivitelezők a meghirdetett tenderekre. A két határozatot egyhangúlag megszavazta a Nagyváradi Helyi Tanács.

Nincs munkaerő

Az ülés után a polgármester kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy az építkezési vállalatoknak nagyon sok megrendelésük volt, ezért nem jelentkeztek a város által meghirdetett licitekre, mondván, hogy nem rendelkeznek szabad munkaerővel ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére. „Mozgósítanunk kell magunkat ahhoz, hogy az elkövetkező években elvégezzük ezeket a munkálatokat, egyrészt azért, mert lehet, hogy időközben megint emelkedni fognak az árak az építőiparban, és akkor megint el kell magyarázni a tulajdonosoknak, hogy miért mások most a költségek, mint voltak másfél, két évvel ezelőtt, másrészt az uniós pénzek elköltésének alapelve a költségvetési ciklus plusz három év, tehát 2023 végéig el kell költeni az előző uniós költségvetési ciklusban szerzett pályázati támogatásokat, különben a fel nem használt összegeket nem kapjuk meg” – magyarázta a polgármester. Kérdésünkre válaszolva Bolojan elmondta azt is, hogy abban az esetben, ha egyes lakótársulások meggondolják magukat, és már nem akarnak részt venni a felújításban, helyettük nem lehet más lakótársulásokat, illetve tömbházakat bevonni, ezért jó lenne, tette hozzá, ha mindenki benne maradna a programban, mert máskülönben támogatási összegektől esik el a város.

Rosszul állunk

Marius Moș, az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektjeit irányító igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy összesen negyvenhét váradi tömbház hőszigetelésének és fűtésrendszerének a felújítására nyertek uniós finanszírozást. A program összköltségvetése 27,9 millió lej, melyből 15,9 millió a vissza nem térítendő támogatás. Ez utóbbi pénzt az Európai Unió és a román kormány biztosítja hatvan, illetve tizenöt százaléknyi arányban, míg a nem megpályázható összegeket az önkormányzat és a lakástulajdonosok kell állják. Eddig mindössze három tömbház felújítására kötöttek kivitelezési szerződést, de még egyetlen tömbházat sem sikerült felújítani ennek a projektnek a keretében, tette hozzá Moș.

Fotó: Illusztráció, Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában