Bizonyos szabályokkal

2020.06.12. 13:46

Hétfőtől nyithatnak az edzőtermek

Szigorú szabályok betartásával, de végre újranyithatnak az edzőtermek is. Az óvintézkedések számos kényelmetlenséggel is együtt járnak, alkalmazottak véleményét kérdeztük ezekről.

Törő Enikő

Ionuț Stroe sportminiszter a napokban jelentette be azokat az óvintézkedéseket, szabályokat, melyeket be kell tartani, ha valaki újra edzésre adja a fejét, illetve testét. A termeket június 15-én nyithatják meg, azonban aki edzeni, illetve valamilyen programra akar menni, előre be kell jelentkezzen telefonon vagy online. Belépéskor az alkalmazottak meg kell mérjék a vendégek testhőmérsékletét, és amennyiben az 37,3 Celsius-foknál nagyobb, az illető nem mehet be az edzőterembe. Emellett minden egyénileg edző személynek minimum hét négyzetmétert kell biztosítani, a csoportos edzéseken (pl. aerobik, pilátesz, jóga stb.) pedig minden főre legalább 10 négyzetmétert. Bár edzés után jólesne a zuhanyozás vagy szaunázás, ez nem megengedett ezután, azonban az öltöző használata igen, de csak szépen sorjában, úgy, hogy egy főnek minimum 4 négyzetmétere legyen.

Ami a fertőtlenítéseket illeti: a légkondicionáló-rendszert heti egyszer kell fertőtleníteni, ez az edzőterem működtetőjének a dolga. Azonban az edzőgépek fertőtlenítése a vendég feladata, és a terem működtetője kell biztosítsa ehhez az eszközöket. Emellett a vendég a kezeit is kell fertőtlenítse, illetve saját törölközőt kell használnia. Kötelező lesz maszkot viselni a recepción, illetve a közös területeken a terembe való belépésig.

Vélemények

Egy nagyváradi edzőteremben dolgozó személyi edzőt, táplálkozási tanácsadót, Tömő Rékát kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a hatályban lévő szabályokról. ,,Szerintem nem nehéz betartani a szabályokat és nem is túl sok, amit kérnek. Sőt, így legalább végre hivatalosan meg van szabva, hogy bizonyos higiéniai intézkedéseket tartsanak be a vendégek, amiket egyébként eddig is be kellett volna tartani” – fejtette ki. A zuhanyzók használatáról érdeklődve elmondta, hogy ez valóban kényelmetlen és megnehezíti a vendégek dolgát, de éppenséggel ehhez is lehet alkalmazkodni, tette hozzá. ,,Remélhetőleg 2–3 hét múlva lazítanak ezen a szabályon” – mondta végezetül.

Egy másik edzőterem egyik munkatársával, Rádi Melinda recepcióssal is beszélgettünk. ,,A szabályok betarthatósága az emberektől függ, hogy mennyire tudnak alkalmazkodni. Már készülünk a nyitásra, minden gép mellé fertőtlenítőszert helyezünk el, és mi is segítünk majd a fertőtlenítésben. Mi mindent megteszünk, hogy így is a legkényelmesebb legyen a vendégeknek” – mondta el portálunknak. Ami véleménye szerint is kényelmetlenséget okoz, az a zuhanyzók bezárása, ugyanis sokan munka előtt járnak edzeni, a teremből pedig egyenesen a munkahelyükre mennének. A csoportos edzésekkel kapcsolatosan elmondta, a szóban forgó teremben egyelőre nem tartanak ilyeneket, ugyanis túl kevesen férnének be, még várnak, amíg enyhítik az erre vonatkozó korlátozásokat.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában