Beruházás

2020.06.04. 18:03

Hét hektáron fog elterülni Nagyvárad botanikus kertje

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség májusban hagyta jóvá a nagyváradi botanikus kert megvalósíthatósági tanulmányát, most egy bukaresti tervező cég dolgozik a műszaki terveken.

Fotó: Alexandru Nițescu

Nagyvárad botanikus kertje Szőllős lakónegyedben lesz a Szálka park és a Trade Center által közrezárt, mintegy hét hektáros, jelenleg meglehetősen elhanyagolt területen. A váradi önkormányzat most készítteti a műszaki terveket egy bukaresti tervező céggel, mely a maga során németországi szakemberekkel működik együtt a terv véglegesítésében.

A botanikus kert építésének gondolatával Ilie Bolojan polgármester állt elő, és az elképzelések már körvonalazódni látszanak. A megvalósíthatósági terv szerint a létesítményben lesz szabadtéri rész és egy melegház is, utóbbiban egzotikus növények kapnak majd helyet, de lesz a botanikus kertben lepkeház, játéktér gyerekeknek, kilátó, és egy gyalogos felüljáró is.

A nagyméretű, mintegy háromezer négyzetméteren elterülő melegházban olyan egzotikus növényeket fognak tárolni, amilyenek most a Continental szálló melletti melegházban is vannak. Egyébként az önkormányzat a Nagyváradi Egyetemmel közösen biológiakutató laboratóriumot tervez működtetni ott. A kilátóról pedig be lehet majd látni az egész botanikus kertet. A kilátóba fel lehet majd jutni a botanikus kertből, illetve egy gyalogos felüljáróról is, ez utóbbi áthalad a park fölött, továbbá a Meiului utca és a Szálka park fölött is el egészen a Pece partig. Az említett övezetben nem minden terület van a város tulajdonában, ezért ott kisajátításokra lesz szükség. A beruházás költségvetése egyelőre nem ismert, de az önkormányzat uniós forrásokból kívánja megvalósítani azt.

Borítókép: a jelentősen elhanyagolt botanikus kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában