tehetséggondozó

2020.06.23. 18:16

Csillagszerző Matematikaverseny

Az elköszönő tanévben is remek feladatok születtek a IX. Csillagszerző Matematikaverseny tehetséggondozó fordulóin. Az 5–8. osztályos tanulók felkészülését az idei tanév során is a Varga József és az Erdei Sándor által szerkesztett feladatok segítették, tudtuk meg Hodgyai Edittől, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatójától, a verseny főszervezőjétől.

 

a felvétel a március 6-án megszervezett megyei fordulón készült

A négy felkészítő levelező fordulón 14 megye iskoláinak tanulói oldották meg a kitűzött feladatsorokat. Hozzájuk csatlakoztak Hajdú-Bihar megye diákjai is. 1186 tanuló indult a gondolkodás, a logikai tettrekészség hatfordulósra tervezett versenyén. Az idei tanév alatt bevezetett rendkívüli állapot, majd pedig a veszélyhelyzet egy forduló elmaradását eredményezte. Az első négy forduló során 3968 dolgozat került kiértékelésre, míg a megyei fordulókon 346 tanuló munkáját pontozták a megyei bizottságok. A VIII. osztályosok körében három olyan tanulót találunk, akik kiemelkedő teljesítményt mutattak fel az elmúlt évek során: Orbán Pál Kézdivásárhelyről, Miklós Janka Sepsiszentgyörgyről és Szabó Thalmeiner Balázs Szatmárnémetiről az idén negyedik alkalommal szerepel az országos mezőny élvonalában. Az őket felkészítő tanárok pedig: Dáni Zsuzsanna, Gödri Judith és Koczinger Éva.

A megyei döntőkre a második félévben, március 6-án került sor országszerte. Erre azok a tanulók kaptak meghívást, akik a megelőző fordulókat teljesítették, és összesítésben a legtöbb pontot, csillagot gyűjtötték. Megyénkből az induló 279 tanulóból 83 nyerte el a meghívást erre a fordulóra. Ők a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolában mérték össze tudásukat a kijelölt napon. A diákok a következő helységek képviseletében érkeztek: Albis, Berettyószéplak, Bihardiószeg, Szentjobb, Margitta, Nagyszalonta, Paptamási, Biharfélegyháza, Nagyvárad, Bihar, Biharszentjános, Mezőtelegd, Bors, Élesd, illetve Micske.

A verseny tudásfelmérő próbája után a tavaszi nagy találkozást jelenti ez a forduló. A szabadidős tevékenységek során együtt játszhatnak, barátkozhatnak megyénk matematikakedvelő diákjai. Ilyenkor lelnek egymásra a tavalyi barátok, ilyenkor köttetnek akár új barátságok, a labdarúgás, szalonnasütés, kézműves-foglalkozások, drámajátékok izgalmas fordulatai során. Igazán tartalmas délutánt tölthetnek így együtt a megye diákjai, akik kiemelkedő szinten művelik a logikus gondolkodást.

A résztvevőket Bihar megyében a Miskolczy Károly Általános Iskola oktatói látják vendégül, házi készítésű sütemények egész sorával.

Kora délután került sor az eredményhirdetésre. Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója, ugyanakkor a verseny főszervezője köszöntötte a megméretkező tanulókat és az őket elkísérő matematika szakos kollégákat. Értékelte a levelező fordulók eredményeit, illetve a megyei fordulón nyújtott teljesítményt. A díjak átadása koronázta a napi tevékenységet.

Az idei tanévben rendhagyó módon a megyei fordulók eredményének összesítése alapján született meg az országos ranglista. Megyénkből a következő tanulók értek el jeles helyezést ezen : V. osztály – Kovács Gergő (Micske), Borzási Damarisz Petra (Berettyószéplak), Jámbor Anna Fruzsina (Nagyszalonta), Winkler Dóra (Margitta); VI. osztály – Bónizs Boglárka (Micske), Tímár Dóra Andrea (Margitta); VII. osztály – Lakatos Bernadett (Micske), Halász Kristóf (Nagyvárad); VIII. osztály – Szűcs Anna (Bihardiószeg). Az őket felkészítő pedagógusok: Erdei Sándor, Hodgyai Edit, Kányádi Zoltán, Orbán Ilona Kármen, Pálhegyi László, Pataki Árpád, Puskás Enikő, Szél Gyöngyi.

A verseny támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Márton Áron Alap, a Communitas Alapítvány, a Miskolczy Károly Általános Iskola oktatói közössége.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában